tisdag 26 april 2011

Voyager-sonderna på väg ut ur vårt solsystem

Klicka på bilden ovan. Det är en kompilation av bilder tagna av Voyager 1 & 2 1990 av vårt solsystem där de största planeterna syns. I efterhand har man lagt in en bild av vår egen galax för att visa att även på det oerhörda avståndet som de båda sonderna befinner sej från vår planet är ändå utsikten mot resten av galaxen densamma.

Voyager 1 & 2 sköts upp 1977 med syftet att utforska de yttre planeterna från Jupiter till Neptunus. Efter det var det fritt fram att färdas ut mot solsystemets yttersta delar. Som bilden här ovan visar är de båda sonderna snart ute ur vårt solsystem efter 34 års färd. Vi får väl se om de klarar övergången från solsystem till själva rymden utan skavanker.

Många tror på en rymdpappa, säger enkät


Bortsett från att man vid enkäter brukar göra ett urval är detta en rätt oroande bild av hur vissa människor ser på sin omvärld. Än mer oroande är att så många tror på kreationism, alltså att en gud skapade världen såsom står skrivet i diverse böcker och andra skrifter. Det verkar i så fall inte vara så konstigt att så många människor älskar diktatur och makt i den här världen eftersom kreationism bygger på tanken att en högre makt ligger bakom allt.

I vilket fall som helst är det beklämmande att rim och reson fått ge vika för dumheter i denna tid som borde domineras av upplysning.

Populära inlägg