måndag 12 september 2011

Intressant förslag till lösning på upphovsrättsproblemet

Om nu någon skulle missat det så har jag i högermarginalen en hel radda länkar till andra bloggar vars innehåll jag (för det mesta) gillar. En av mina favoritbloggar är den som piratpartisten och libertarianen Henrik Alexandersson driver. Allt som oftast skriver han ur sitt hjärta och struntar i partilinjer och ideologier, vilket jag anser vara en fräsch fläkt i det annars så partipiskedrivna politiska klimatet.

Nu har HAX, som han kallas, skrivit ett väldigt bra inlägg om hur man ska kunna komma till rätta med upphovsrätten och det problem som det skapat de senaste decennierna. I korthet går det ut på att man måste registrera sitt verk på fem år i taget annars hamnar det i allmänna domänen, dvs vem som helst får använda det. Men ingen får registrera ett allmänt verk under upphovsrättsskydd som man inte själv har skapat.

Dagens system för upphovsrättsskydd funkar inte. Så kort, enkelt och kärnfullt kan man uttrycka det. Vem tjänar mest på dagens system? Inte är det vi vanliga upphovsrättsinnehavare. Det sägs ju att även vi som tar foton, gör musik och annat på eget bevåg är upphovsrättsinnehavare också men jag märker inget av det. Är jag kanske för givmild med mina foton när jag lägger upp dom här på min blogg? Ska jag börja ta betalt per titt eller sälja fotona? Någon som är intresserad av moln och järnvägar?


"Drink, feck, arse, girls!"

Populära inlägg