söndag 1 maj 2011

Allt ska vara grönt nu

Företagen hoppar på vilka trender som som helst, även när det gäller miljön. Eller vad sägs om en röd plastpåse som sägs vara grön. Grönt öl står det på utsidan men tittar man inuti är det samma gamla vanliga hemska blask.

Ungefär samtidigt som vanligt folk äntligen börjat inse att långt ifrån allt som har med miljötänkandet är bra kommer företagen igång med sina dumheter och föder flamman igen, som uttrycket låter fast på engelska. Hemköp kör med en påse de kallar grön trots att den är lika röd som vissa typer av godis. Är det azofärger i dessa påsar, tro? De är gjorda av sockerrör från Brasilien. Man kan ju tänka sej hur mycket regnskog som fått ge plats för dessa sockerrör.

Heineken har en ny burk för sitt äckliga innehåll de kallar öl. Det står "green" på sidan av burken. Vete fåglarna om det är en miljösatsning eller bara en gimmick för företagets redan gröna signatur. Men likt en tornado far dessa företag fram med sina kampanjer. Bilarna är miljövänliga i reklamen, Hemköps nya rengöringsmärke "Såklart" är klimatsäkrat, vad nu det betyder. Tvålar, diskmedel och tvättmedel som är vänliga mot klimatet, vilket lurendrejeri! Det är ju samma sorts medel som i allt annat. Är det nåt bra då? Nån som provat?

Ärligt talat är jag väldigt trött på allt "grönt". Det är samma sak som det normala på hyllorna och i diskarna. Enda skillnaderna är utseendet på paketen och priset. För några kronor extra får man nåt som många gånger kan fås i bättre kvalitet och förmodligen mer miljömässigt också. Låt oss inte prata om ekologiska produkter. Ordet ekologi betyder ordagrant hemlära. Det är sammansatt av de grekiska ordet oikos, hus eller hem och logos, lära, kunskap, egentligen ord. Ordet kidnappades av miljörörelsen på samma sätt som ekonomi (hemmets lag eller ordning) kidnappades av pengaintressenter.

Det sista ovan låter kanske lite som väl kondenserat från hur det var i slutet av 1800-talet när dessa båda ord togs upp av de framväxande rörelser som på olika sätt kommit att prägla 1900-talet. Men där ordet ekonomi är belagt ända sen grekernas tid som ett ord för hur man sköter sitt hushåll så myntades ordet ekologi av den tyske zoologen Ernst Haeckel (1834-1919) för att beskriva hur miljön fungerade och hur den påverkas av allt levande. Nån vidare tanke än så hade han väl inte men ganska snart togs ordet över av dessa skogsmullemänniskor som sen dess använt ordet för att beskriva hur människan ska göra så lite åverkan på miljön som möjligt. Man kan undra vad Haeckel, som för övrigt var den förste att använda ordet världskrig om det krig som bröt ut 1914, skulle ha tyckt om att hans ord ekologi används på ett annat vis än han hade tänkt. För ekologi är inte längre det oskyldiga ord som betecknar hur allt levande interagerar med sin miljö. Snarare handlar ordet idag om hur människan ska påverka sin miljö så litet som möjligt. En i mitt tycke felaktig syn eftersom ALLT levande påverkar miljön på alla möjliga vis. En del mer än andra.

Skogarna i södra och sydöstra Afrika är till stora delar undanröjd av elefanter. Där kan vi tala om ekologisk katastrof. Råttor har inte introducerats på småöar av oss människor. De var fripassagerare på våra skepp och introducerade sej själva. Man kan alltså inte säga att vi har någon skuld i att vissa djur på dessa mindre öar har dött ut eller är på väg att dö ut. Däremot kan vi försöka utrota råttorna.

Så vad lär vi av den gröna vågen? Inte mycket mer än att den är inne just nu. Vi får se om några år. Det normala kommer att fortsätta som förut i alla fall.

Populära inlägg