torsdag 27 december 2012

Karl-Bertil Jonsson är en tvättäkta kapitalist!


Alla vi som sett Karl-Bertil Jonsson varje julafton har väl inte kunnat undgå hans annorlunda sätt att agera Robin Hood. Hur han tar diverse julklappar som skulle gått till rika människor, som ändå inte skulle ha gillat dom, och ger till fattiga. Jag vill mena att detta är ett utslag av äkta kapitalism, han låter kapitalet flöda mellan alla invånarna så att det uppmuntrar folk att delta i samhällets utveckling. Det ska flöda från de rika till de fattiga och åter, vilket i slutändan jämnar ut skillnaderna mellan fattig och rik. Det är vad äkta kapitalism är.

När hans far säger att han närt en kommunist vid sin barm ger denne uttryck för en djup okunskap om vad kommunism är. Kommunism är grovt uttryckt den ideologi som säger oss att vi ska dela allt med varandra, ingen ska ha större ägorätt till en viss sak än någon annan. Allt mitt är ditt och allt ditt är mitt. Riktigt så fungerar ju nu inte verkligheten men låt dessa ideologer behålla sin naivitet en stund till. Låt dom tänka efter en stund så inser de hur dåligt det egentligen är med ett system som bygger på att alla ska äga allt gemensamt. Inget samhälle har någonsin fungerat så, vare sej mänskligt eller hos nåt annat djur.

Liberalismen är inte alls så naiv, ej heller socialismen. Hos liberalismen handlar det om individens frihet att göra som man vill, att röra sej hur man vill osv. Hos socialismen handlar det om att sköta om det gemensamma som samhällets samtliga individer behöver. Det är bara ens och samhällets inbyggda gränser som säger stopp för vad man kan och får göra och dessa gränser är uppbyggda enligt de principer som tillåter samtidigt som de förbjuder, precis som ett babiansamhälle. Vi har starka personligheter och svaga, alfamänniskor och betamänniskor. En del tar sej rätten att äga mer än andra, vilket inte är fel så länge systemet funkar. Det är när dessa tar sej för många rättigheter som samhället börjar fallera.

Det är fel att kalla ett system där man systematiskt rövar från svaga människor för kapitalism, eftersom ju kapitalism bara beskriver flödet av varor och tjänster mellan olika grupperingar inom samhället. Det borde istället kallas nåt annat. Rövarekonomi är en term jag använder mej av, om nån känner sej träffad är det bara en bonus. Jag ser faktiskt inte många exempel numer på rövarekonomi inom den dagliga handeln. Det är rötäggen, de som utnyttjar ekonomin för sin egen vinning och spelar på folks nationalistiska känslor (i vissa fall), som ser till att ekonomin går dåligt och samhället blir allt bättre på att sålla bort dessa "dåliga äpplen", för att använda en anglicism.

Tyvärr ser det inte ljust ut för våra ekonomier, den här gången verkar rötäggen ha lyckats med att förstöra delar av vårt samhälle lite för bra. Jag anser att klimatdravlet har en stor delskuld i detta. Handeln med utsläppsrätter har förstört stora delar av industrin och ekonomin globalt, regionalt i Sverige har industrin fått rejäla problem pga avregleringen av elen på 1990-talet. Industrins prekära läge försvåras dessutom av att vi inte har gjort nåt för kärnkraften de senaste decennierna vilket i vissa fall ger oss en energibrist i framtiden om inget görs. Allt tjat om så kallade förnybara energikällor gör inte saken bättre. Kanske vi skulle behöva fler människor av Karl-Bertil Jonssons kaliber? Det behövs kanske lite kapitalism i det annars så tungrodda läget?
"Det finns inget ont i kapitalismen. Det onda finns i det sätt som den används."

Knasig rubrik i SVD


Det här är en skärmdump av SVDs förstasida för en stund sen, sedd från jobbdatorn (därav det tråkiga windowsfönstret). Vad menar de med att människor i framtiden ska bli tio gånger äldre? För raden under säger att varannan nyfödd ska bli 104 år. Menar de då att folk idag lever till de högst är 10 år eller att man i framtiden ska bli 1000 år? Journalistmatte är snart en kategori för sej på Avigsidan. Räcker det inte med knasiga avstavningar, tryckfelsnisse, särskrivningar och felsyftningar på våra redaktioner?
"Det enda sättet att leva länge är att åldras."

Populära inlägg