onsdag 14 juli 2010

Rationalism kontra intelligent design

Jag har en längre tid tittat på diverse videobloggar (vloggar) på Youtube där diskussioner förs kring vetenskap kontra kreationism. Framför allt är det kul att höra kreationisternas babbel kring jorden och hur den store Rymdpappan skapade allt för ca 6000 år sen. Kreationisternas "vapen", intelligent design, har ju inte funkat utom i det stora Bibelbältet i USA där kunskapen om världen inte direkt är av denna världen. Vi rationalister har grundligt vederlagt allt som dessa kreationister har kommit med och fler frågor än de kan besvara har ställts.

Men hur det än står till har ingen av oss kritiker ställt följande fråga som i sin utformning är en parafras på den replik William Shatners rollfigur James T. Kirk ställer i Star Trek-filmen "Star Trek V: The Final Frontier": Varför behöver gud intelligent design?

Jag menar så här, om det nu verkligen var en allsmäktig varelse som skapat allt så behövs väl inte intrikata konstruktioner för att saker och ting ska fungera utan allt hade varit så simpelt som möjligt redan från början. Även om skaparen experimenterat med tidigare versioner var finns dom i så fall? Vi skulle inte heller hittat spåren av de tidigare experimenten som är fallet i verkligheten där "experimenten" ligger kvar miljontals år efter att de "förkastats". Anledningen till att vi inte skulle hittat några spår av de tidigare försöken är att man som skapare inte vill att det första försöket inkräktar på de lyckade exemplarens habitat. Dessutom vill en skapare av något inte gärna vill att andra ska se hur denne tänkte och sopar således igen spåren efter sej. Vilket i sin tur leder till att det måste finnas flera "skapare" där ute. Monoteismen är omöjlig med ett sånt resonemang.

Populära inlägg