söndag 12 december 2010

Vetenskapliga fraser - vad det står och vad de betyder

Detta är översatt från engelska av undertecknad så om det är nåt ord som du tycker är fel är det bara att skriva i kommentardelen. Nedanstående är skrivet med Maggie, Anthony Watts och flera andra i åtanke.

"Det har länge varit känt" - Jag kollade aldrig upp originalreferensen.

"En definitiv trend är uppenbar" -  Dessa data är praktiskt taget meningslösa.

"Även om det inte har varit möjligt att ta fram definitiva svar på frågorna" - Det var ett misslyckat experiment men jag hoppas fortfarande att få det publicerat.

"Tre av proverna valdes ut för en mer detaljerad studie" - De andra resultaten var inte förståeliga.

"Typiska resultat visas här" - 1. Det här är det snyggaste diagrammet 2. De bästa resultaten visas här.

"Dessa resultat kommer i en kommande rapport" - Jag kommer kanske skriva den någon gång, om jag blir tvingad/får betalt.

"Enligt min erfarenhet" - En gång.

"I fall efter fall" - Två gånger.

"I en följdserie" - Tre gånger.

"Det antas att" - Jag tror.

"Det antas generellt att" - Andra tror så också.

"Korrekt inom vissa parametrar" - Fel.

"Enligt statistisk analys" -Ryktet går.

"En statistikorienterad projektion av betydelsen hos denna upptäckt" - En vild gissning.

"En försiktig analys av tillgängliga data" - Tre sidor med noteringar förstördes totalt när jag råkade knuffa omkull ett glas iste.

"Det står klart att mycket mer arbete behövs innan vi totalt förstår hur detta fenomen uppstår" - 1. Jag förstår det inte alls. 2.Jag behöver mer stipendier. 3. Jag kan skriva åtminstone en uppsats till om detta.

"Efter extra undersökningar av mina kolleger" - De förstår det inte heller.

"Tack går till Johan Bengtsson för hans assistans vid experimentet och till Cecilia Andersson för värdefulla diskussioner" - Bengtsson utförde arbetet och Andersson förklarade för mej vad det betydde.

"En väldigt viktig del för upplysande studier" - Ett totalt värdelöst ämne utvalt av min kommitté.

"Hanterat med extrem försiktighet under experimentens gång" - Inte tappat på golvet.

"Förmodligen under en längre tid" - Jag brydde mej inte om att ta reda på det.

"Denna uppsats kommer inte ta upp en genomgång av nyligen utkommen litteratur" - Jag vet inte i fall nåt har skrivits i ämnet sen min doktorsavhandling.

"Olika experter håller med mej" - Jag hörde dom snacka om det i korridoren.

"Det har observerats att" - En av mina studenter noterade att "Ingen diskussion vore komplett utan en referens till de som bidragit till verket" - Jag behöver en till fotnot på denna sida.

"Denna undersökning har lämnat många frågor obesvarade." - Jag fann inget av större betydelse.

"Denna upptäckt har ännu inte blivit införlivad i allmän teori" - Kanske min nästa forskarassistent kan förstå vad det handlar om.

"Förhoppningen är att den här studien kommer att stimulera till fortsatta undersökningar i detta ämne" - Jag slutar.

Bombdådet i Stockholm - en uppföljning

Signaturen Morgan skrev nåt klokt till HAX blogginlägg tidigare idag: "Vithyad man skjuter dussintals i Malmö = ensam galning. Mörkhyad man dödar sig själv i #sthlmbomb = terrorist."

Självklart är en person som terroriserar sin omgivning under en viss tid eller vid ett visst tillfälle en terrorist. Jag tror att poliser och säkerhetsfolk liksom medier har en för snäv tolkning av ordet terrorism. Framför allt är det nog medier som har skulden till detta. Som jag sa i natt: Extremism är extremism. De som är extremister söker efter nåt de kan ta till sej och agera utefter. Logik och vanligt resonerande fungerar inte på dessa människor. Här är det faktiskt rätt att dra alla över en kam för som kategori är extremister, oavsett vilken kamp de engagerar sej i, väldigt homogena till sin natur.

Tyvärr kommer nu de främlingsfientliga partierna och organisationerna att få fler sympatisörer och det på helt ologisk grund. Vi har ingen anledning att misstro människor från andra länder vare sej mer eller mindre nu än tidigare. Det var inte deras tro som ledde fram till denna händelse, det var deras fanatism och känsla för extremism. Tron är deras alibi, deras snuttefilt. Se bara på alla terrordåd som ägt rum genom tiderna med religion eller politik som alibi. Vad det egentligen handlar om är en kombination av uppmärksamhetsbehov, en vilja att förstöra för de man upplever som fienden, en ovilja att lyssna på vad andra säger samt en önskan att få vara ledare, om än bara för en kort stund.

Jag får känslan att detta är en isolerad händelse, att det är nåt man hittat på inom en ganska snäv tidsram. Man har rafsat ihop saker på en vecka ungefär och sen försökt sej på nåt som bara blev mer av en större fyrverkeripjäs. Som sagts här har Sverige varit med om värre dåd. Sprängningen av Västtysklands ambassad, Amalthea osv men vi har väldigt kort minne. Det är väl därför vi tycker att det är värre allting nu. Det förändrar dock inte faktum, att extremister är dumma som spån!

Dumskallarnas afton i Stockholm

Två bomber, en människa död och många uppskrämda samt en del skadade också. Det är facit av vad som i nuläget ser ut som ett misslyckat terroristdåd i Stockholms innerstad. Återigen verkar det som om Lars Vilks och hans rondellhundar är i centrum för uppmärksamheten. Åtminstone vad man får tro av de artiklar som skrivits hittills. Under dagen som kommer får vi nog mer grepp om saken och då får vi nog veta mer men jag tänker sticka ut hakan och säga att detta är ett verk av amatörer. Det luktar klantskallig extremism lång väg. Vittnen uppger att mannen som dog i den första bomben bar nåt när det small. Ett tänkbart scenario är således att puckot ifråga var på väg för att göra nåt dumt, antingen mot Lars Vilks eller nån av hans kompisar, när han snubblade och bombmaterialet han bar på fick för sej att byta kemiskt läge.

Den andra bomben gick då av för att hans kumpan trodde att den förste hade uppnått sitt mål. Sök i så fall den skyldige bland de första vittnena på plats.

Märk väl, extremism har inget med religion eller ens religiös övertygelse att göra. Extremism är extremism och förekommer i många läger, t ex politiska eller t o m i vardagliga. Extremister söker efter nåt de kan utnyttja för att få utlopp för sitt raseri. Det är inte ens säkert att de ens tror på den sak de kämpar för. De vill bara kunna få sin åsikt sagd. I det här fallet är det vanliga klantskallar som blivit extremister. Vi borde utgå från att de är just klantskallar och således vara extra försiktiga för det är just fumliga människor som är farligast. De kan inte göra nåt rätt och därför kan resultatet bli värre än om de hade vetat vad de gjorde.

Jag avslutar med ett antal tankeväckande ord om oss människor och varje fred, frid och fröjd samt omväxling är bättre än krig, död och extremism:

Även om alla har samma åsikt kan alla ha fel.  Bertrand Russell
Oroa dig inte. Det ordnar sig i alla fall aldrig. Jan E. Vold
Sår av svärd kan botas, inte sår av ord.  
Onormal är den människa, som aldrig byter åsikt. / Barthélemy 

Populära inlägg