söndag 12 december 2010

Bombdådet i Stockholm - en uppföljning

Signaturen Morgan skrev nåt klokt till HAX blogginlägg tidigare idag: "Vithyad man skjuter dussintals i Malmö = ensam galning. Mörkhyad man dödar sig själv i #sthlmbomb = terrorist."

Självklart är en person som terroriserar sin omgivning under en viss tid eller vid ett visst tillfälle en terrorist. Jag tror att poliser och säkerhetsfolk liksom medier har en för snäv tolkning av ordet terrorism. Framför allt är det nog medier som har skulden till detta. Som jag sa i natt: Extremism är extremism. De som är extremister söker efter nåt de kan ta till sej och agera utefter. Logik och vanligt resonerande fungerar inte på dessa människor. Här är det faktiskt rätt att dra alla över en kam för som kategori är extremister, oavsett vilken kamp de engagerar sej i, väldigt homogena till sin natur.

Tyvärr kommer nu de främlingsfientliga partierna och organisationerna att få fler sympatisörer och det på helt ologisk grund. Vi har ingen anledning att misstro människor från andra länder vare sej mer eller mindre nu än tidigare. Det var inte deras tro som ledde fram till denna händelse, det var deras fanatism och känsla för extremism. Tron är deras alibi, deras snuttefilt. Se bara på alla terrordåd som ägt rum genom tiderna med religion eller politik som alibi. Vad det egentligen handlar om är en kombination av uppmärksamhetsbehov, en vilja att förstöra för de man upplever som fienden, en ovilja att lyssna på vad andra säger samt en önskan att få vara ledare, om än bara för en kort stund.

Jag får känslan att detta är en isolerad händelse, att det är nåt man hittat på inom en ganska snäv tidsram. Man har rafsat ihop saker på en vecka ungefär och sen försökt sej på nåt som bara blev mer av en större fyrverkeripjäs. Som sagts här har Sverige varit med om värre dåd. Sprängningen av Västtysklands ambassad, Amalthea osv men vi har väldigt kort minne. Det är väl därför vi tycker att det är värre allting nu. Det förändrar dock inte faktum, att extremister är dumma som spån!

Populära inlägg