söndag 12 december 2010

Dumskallarnas afton i Stockholm

Två bomber, en människa död och många uppskrämda samt en del skadade också. Det är facit av vad som i nuläget ser ut som ett misslyckat terroristdåd i Stockholms innerstad. Återigen verkar det som om Lars Vilks och hans rondellhundar är i centrum för uppmärksamheten. Åtminstone vad man får tro av de artiklar som skrivits hittills. Under dagen som kommer får vi nog mer grepp om saken och då får vi nog veta mer men jag tänker sticka ut hakan och säga att detta är ett verk av amatörer. Det luktar klantskallig extremism lång väg. Vittnen uppger att mannen som dog i den första bomben bar nåt när det small. Ett tänkbart scenario är således att puckot ifråga var på väg för att göra nåt dumt, antingen mot Lars Vilks eller nån av hans kompisar, när han snubblade och bombmaterialet han bar på fick för sej att byta kemiskt läge.

Den andra bomben gick då av för att hans kumpan trodde att den förste hade uppnått sitt mål. Sök i så fall den skyldige bland de första vittnena på plats.

Märk väl, extremism har inget med religion eller ens religiös övertygelse att göra. Extremism är extremism och förekommer i många läger, t ex politiska eller t o m i vardagliga. Extremister söker efter nåt de kan utnyttja för att få utlopp för sitt raseri. Det är inte ens säkert att de ens tror på den sak de kämpar för. De vill bara kunna få sin åsikt sagd. I det här fallet är det vanliga klantskallar som blivit extremister. Vi borde utgå från att de är just klantskallar och således vara extra försiktiga för det är just fumliga människor som är farligast. De kan inte göra nåt rätt och därför kan resultatet bli värre än om de hade vetat vad de gjorde.

Jag avslutar med ett antal tankeväckande ord om oss människor och varje fred, frid och fröjd samt omväxling är bättre än krig, död och extremism:

Även om alla har samma åsikt kan alla ha fel.  Bertrand Russell
Oroa dig inte. Det ordnar sig i alla fall aldrig. Jan E. Vold
Sår av svärd kan botas, inte sår av ord.  
Onormal är den människa, som aldrig byter åsikt. / Barthélemy 

Populära inlägg