torsdag 26 februari 2009

Klimathysterin och fildelningsdebatten har beröringspunkter

För den som följt min blogg det senaste året har sett hur jag alternerat mellan diskussioner kring fildelning och klimatet. Jag är ingen expert på endera ämnet utan är en passionerad amatör i ordets rätta (och ursprungliga betydelse) i det att jag älskar att skriva om dessa ämnen. Meteorologi har varit ett av mina intressen sen jag var liten och musik älskar väl alla. Det intressanta här är att klimatdiskussionerna är snarlika de som handlar om fildelning. Miljarder spenderas på forskning kring respektive ämnen utan att det gett nåt annat än att det i fildelningens fall visar på att den är bra för ekonomin medan att det i klimatologins fall visar att klimatet omöjligt kan vara styrt av oss människor.

Det sitter experter i IPCC (FNs klimatråd) och försöker intala folk att människan är orsaken till klimatförändringarna. Det sitter direktörer på olika mediaföretag och försöker jaga folk för fildelning. Givetvis är det inget som kan jämföras men metoderna är snarlika. I båda fallen försöker man misskreditera motståndarsidan med häcklanden och hot, man försöker förhindra att motståndarna får sina artiklar publicerade i tidningar och tidningarna är oftast befolkade av skribenter som skriver det "överheten" tycker om att se. Oftast är båda ämnena hänvisade till bloggarna men det tas igen genom att de artiklar och debattinlägg som blir publicerade i tidningar får oftast en lång svans av bloggsvar vidhäftade. Blogginlägg som oftast är fyllda med alternativ och i de flesta fallen bättre skrivna än tidningarnas egna reportrar.

Att vara kritisk är den viktigaste delen av vetenskapen. Det gäller även i vardagen. Man kan inte luta sej tillbaka och tänka att nu är allt klart, så här är det och så kommer det att förbli. Gör man det är man inget värd som forskare. Då kan man lika sluta direkt och börja odla morötter istället.

Uppdatering:
Japanska forskare har kommit fram till att det vi upplevt som global uppvärmning fram till mitten av 1990-talet INTE skapades av människan.

Populära inlägg