lördag 14 september 2013

Datorer överallt

Jag gillar datorer och vad de har gjort för vårt moderna samhälle. Speciellt gillar jag macar eftersom de är så tillförlitliga och effektiva. Andra sorters hemdatorer har förstås blivit bättre i det här avseendet också men ingen hemdator har macens lilla extra. Det är nåt speciellt med en mac, framför allt känslan av att verkligen få nåt gjort när det krävs av datorn att den ska samarbeta. Jag har mer än en gång fått känslan av att motarbetas av en dator med Windows installerat.

Burken jag "tvingas" använda på jobbet har tyvärr Windows 7 som operativsystem och har man fler än fem program på samtidigt blir den visserligen inte seg men ett av programmen blir lidande då minnet inte räcker till så det låser sej och påverkar då de andra. Det gäller inte minst det program som kallas Outlook. Jag vet inte varför det gör så men jag gör numera så att det programmet får vara på så lite som möjligt. Nåt sånt har jag aldrig upplevt på en mac. Visst kan datorn bli seg av för många program på samtidigt men inte att ett av programmen slängs ut av de andra och sen vägrar samarbeta.

Men på det hela taget är datorer väldigt bra arbetsstationer. För mej som håller på med fotografi och film är det bra, smidigt och behändigt att ha en dator för den förenklar mitt arbete betydligt. Jag kan bearbeta foton och filmsnuttar på ett sätt som man inte kunde göra på den analoga tiden. Bara man lär sej hur man skapar och redigerar en film är det lekande lätt att göra filmer.

Datorer finns numera överallt, i TVn, i klockorna, telefonerna, mikron och spisen. Ja, överallt kan du räkna med att stöta på en dator, även om du i förstone inte tror det. Kalkylatorerna har varit förstås datorstyrda länge, liksom hemmaväderstationer och en massa andra hushållsapparater. Mestadels bra och de nackdelar som finns är överkomliga. Men samtidigt är det ett ganska stort slöseri att bara slänga bort dessa apparater när de inte längre funkar. Undras om det finns någon som håller på med att reparera äldre apparater med datorer i?

En sak är säker, datorerna är här för att stanna och hur de än kommer att se ut i framtiden så inte lär de försvinna ur våra liv."Den som har 500 vänner har inga vänner alls"

Populära inlägg