tisdag 26 mars 2013

Har du koll på svenskheten?

Nu tänker jag provocera allt och alla, vardagssadist som jag är. Jag tänker nämligen utmana den mytbildning som formerats kring kombinationen orden mångfald och invandring. Har ni förresten tänkt på att rent grammatiskt är mångfald motsatsen till enfald? Rent semantiskt är det inte samma sak förstås men det skadar inte att ha denna grammatiska tankegång i bakhuvudet varje gång nån säger att det multikulturella samhället inte fungerar.

Orden multikulturell, mångfald och invandring hör inte ihop, mer än att det förekommer som en basal del av varje samhälle. Att immigrationen skulle ha någon större inverkan på det svenska samhället, eller något annat samhälle heller för den delen, är inget annat än en myt. Så där, nu har jag säkert provocerat någon vars enda högsta önskan är att få skälla på internet. Nu över till min huvuddel av blogginlägget:

Vad är svenskhet? Det var en fråga jag ställde för snart två år sen. Jag kom fram till att superiet är en svensk angelägenhet men att även det var rätt så universellt för hela norra Europa. Visst är det en bra sak att rent statsmässigt säga att svensk är en som är medborgare i staten Sverige. Visst är det bra att med kulturell svensk mena en som anpassar sej till en oskriven norm som säger att talar du svenska (ett germanskt språk inom den indoeuropeiska språkfamiljen), äter du en viss sorts mat och gillar en viss sorts sporter så är du svensk. Nu hårddrar jag det hela och överdriver men så är det ibland.

Jag är för fri immigration, i sån mån att det ska stå envar fritt att flytta dit han/hon/dom vill. Regleringar för hur många vid en given tidpunkt och var bör absolut existera och det gör det också nu. De som säger att vi har för många immigranter i vårt land har inget hum om hur ekonomin bakom immigrationspolitiken fungerar. Pengar finns så på den punkten behöver ingen oroa sej och att de skulle "ta våra jobb" är en myt som är svår att göra sej av med verkar det som.

De som säger att vi har för få immigranter kan ekonomin men struntar i följderna av att öka antalet immigranter. Det antal vi tar in nu är alldeles perfekt. Alla vill säkert inte stanna här i det kalla Norden bland isbjörnar och dåliga vitsar. Om vi bara kunde bli av med de paragrafridande byråkraterna inom Migrationsverket som bara går på praxis utan att bedöma varje enskilt fall utifrån de mänskliga behoven vore det en god gärning för alla.

Svensk är den som bor här och följer spelreglerna för hur det svenska samhället fungerar. Det svenska och svenskheten följer efter som en lydig hund. Jag har nämligen under årens lopp kommit fram till att frågan om immigration och nationalism inte hör samman med varandra. Att vara nåt som människa innebär nåt helt annat än att vara en nationalitet. Jag är född här och ser mej som svensk men inte av nationalistiska skäl utan helt enkelt för att jag är född här och bor här. Nationaliteten är inget jag gör stor affär av. Inte heller härkomsten. Den har i mina ögon främst betydelse för DNA-forskningen och historia. Vem jag är just nu och vad jag gör är viktigare.

Till sist, har vi i Sverige någon riktig plan för hur vi ska handskas med flyktingar inom vårt eget land ifall nån älv eller sjö svämmar över och förstör en stad på allvar?"Jorden är kanske en annan planets helvete."

Populära inlägg