tisdag 5 juni 2012

Vetenskapshörnan: Svart hål utkastat från galax


Rymdteleskopet Chandra har observerat hur ett svart hål har fått kicken från sin egen galax efter att den krockat med ett svart hål i en annan galax 4 miljarder ljusår bort. Den har helt enkelt slungats iväg av samma sorts kraft som den själv besitter. Det finns således krafter där ute som får allt på jorden att verka futtigt i jämförelse.

I science fiction-romaner och dito filmer skulle detta svarta hål vara på väg mot jorden och det skulle bli upp till världens forskare att komma på en lösning. Lösningen finns så klart hos nån enstöring eller nån unge som på nåt underligt vis lyckas komma på nåt som stöter bort det svarta hålet eller flyttar på solsystemet. Då kan man ju ställa ett antal frågor som kräver svar. En av dessa är; vad händer med andra delar av universum om man stöter bort det svarta hålet?, varifrån kommer den oerhörda kraft som kan uppbådas på jorden för att repellera ett svart hål och vad för effekt skulle den kraften ha på resten av solsystemet när den går igång? samt hur flyttar man på ett solsystem?

Men den mest övergripande frågan i sammanhanget skulle förstås vara; varför drabbas alltid jorden av sånt här? I verkligheten tror jag inte att ett svart hål, stort som det är i detta fallet skulle bry sej om en liten futtig planet kring en normalstor stjärna i utkanten av en galax långt från dessa händelser som beskrivs i artikeln ovan."It was the best of times,
it was the worst of times"

Populära inlägg