måndag 24 augusti 2009

Min syn på världen


Mitt engagemang för klimatdebatten har säkert märkts för alla som läser min blogg. Även mitt gillande av fildelning och debatten kring den. I övrigt har jag väl bara då och då visat min syn på omvärlden. Nu tänkte jag det var dags att visa upp detta på nåt sätt.

Jag är järnvägsentusiast och har så varit sen barnsben. Järnvägar, tåg och annat som rullar på skenor har alltid fascinerat mej och ju mer jag ser av det desto mer lyrisk blir jag. Att jag sen många år bor i en ort där järnvägen slutar (Malung) gör inget för tågen går ju nån gång. Av det som rullar på asfalterade vägar är jag inte lika intresserad. Det intresset står min storebror för. Mitt ogillande av bilar har inget med miljön eller nåt sånt att göra. Jag anser faktiskt att bilarnas främsta skadepåverkan beror på alla tungmetaller som släppts ut genom åren. Nu har som tur är bly i bensinen förbjudits i de flesta länder så denna tungmetalls farliga verkan ska väl avta nu. Den påverkar allt levande negativt i stora mängder.

Jag är historieintresserad och har varit engagerad i debatten kring Sveriges ursprung och var "vaggan stod". Uppsalaskolans syn på den saken är sen många år förkastad, som tur är, och de mest fantastiska bland de som kritiserat den officiella historieskrivningen är också bortglömda nu. Det mesta pekar på ett ursprung i Västergötland med utvidgning först till Värmland och Östergötland för att inkorporera resten av det vi idag känner igen som Sverige först under medeltidens första sekler. Läs gärna Ingemar Nordgrens eminenta bok Goterkällan i detta ämne liksom Verner Lindbloms alster.

Mitt fotografiintresse har jag haft med mej genom åren och min okunskap till trots på området har jag faktiskt fått fram en del bra foton. Fotot ovan är inget av mina bättre men jag gillar den här typen av simpel graffiti vilket egentligen inte kräver nåt speciellt bra foto alls. Jag går på känsla när jag fotograferar och struntar i ljussättning. Att ha en digital kamera är i såna här fall underbart för då kan man rensa bort de foton som är mindre lyckade.

Min politiska syn har av en del i släkten beskrivits som aningen schizofren. Jag är emot höga skatter, liksom att man jagar alla som undanhåller pengar utomlands. Storskurkar ska förstås åka dit men vanligt folk som vill leva på sina pengar ska inte behöva känna sej jagade i solidaritetens namn.

Jag vill ha en svag stat med så liten involvering i vardagen som möjligt men framför allt ska myndigheter och deras representanter hålla sej borta från vanligt folk. Vi har endast behov av myndigheter vid kriser, olyckor och administrativa spörsmål. Att myndigheter ska ha rätt att bestämma aktivt i enskilda ärenden är jag starkt emot. De ska enbart utföra de order som kommer från riksdagen. I övrigt ska de vara passiva. Att skattemyndigheten själva ska kunna ta egna beslut i enskilda ärenden är fel, de ska enbart tas genom beslut i riksdagen. Ej heller bör Försäkringskassan få anlita externa läkare som går igenom ärenden som redan avgjorts av läkare. På den punkten ska det vara extremt centraliserat och strukturerat.

Skolan, vården och omsorgen ska skötas av staten, inte av kommunerna eller landstingen. Elmarknaden var ett misstag att släppa fri. Statlig kontroll är där att föredra. Systembolaget ska vara kvar. Vi behöver inga privata alternativ. Annars ska det vara väldigt decentraliserat och fritt fram för vem som helst.

Jag är för:

* fri införsel av varor utan att det ska betalas tullavgifter för det om det väger under 15 kg. Detta under förutsättning att genomlysningen av kollit visar på lagliga varor.
* fri järnvägsmarknad. Alla ska ha rätt att driva järnvägsföretag, såväl regionalt som nationellt. Beslutet att släppa monopolet på de nationella sträckorna var bra.
* avslutandet av apoteksmonopolet. Alla ska kunna driva ett apotek. Speciella regler måste dock skapas för att förhindra konglomerat och oligopol.
* en fri spelmarknad. Svenska Spel borde inte få ha monopolet kvar.
* marknadsekonomi. Att staten håller ett vakande öga är dock bra.
* EU och euron. Jag har kommit fram till att kronan, som vi har haft i ca 130 år, har spelat ut sin roll som aktiv valuta. Euron är framtiden.

Jag anser att:

* människan påverkar miljön men inte klimatet. Vi har försurat sjöar och marker, förstört diken och skogar. Vad vi dock inte kan påverka är klimatet. Tänk själva; Vi släpper årligen ut ca 3 gigaton av den naturliga gasen koldioxid. Det låter mycket men jämför med vad haven släpper ut, 1000 gånger så mycket, så faller alla påståenden om att människan påverkar klimatet platt till marken. Dessutom utgör koldioxiden endast 0.004 % av hela atmosfären! Vi släpper således ut nån promille av nåt som årligen släpps ut i atmosfären, och som dessutom endast är en bråkdel av den totala luften. Som om inte det var nog faller koldioxiden, som är en tung gas, snabbt till jorden igen för att bindas i växter, i marken och framför allt i haven igen.

* Peter och vargen-syndromet som härjar fritt i länder som USA i frågan om sexbrottslingar inte bör få fotfäste här. ECPAT och andra skrikmåsar försöker piska upp en storm men hittills har det bara blivit krusningar på vattenytan. De sexbrottslingar är farliga bör sättas inom lås och bom snabbt och utan uppmärksamhet i pressen för dessa är precis som seriemördare och vissa kändisar, de lever för uppmärksamheten och njuter av den. Ge dom inte den uppmärksamhet de vill ha. Vid räder mot såna här sjuka individer bör det ske diskret och snabbt utan tips till media. Media får allt jobba för brödfödan som man gjorde förr.

* fildelningen bör släppas helt fri, oavsett vad det är som fildelas och som inte skadar någon annan fysiskt eller psykiskt. Upphovsrätten skadas inte av detta, tvärtom. Flera studier visar på att försäljningen ökar pga fildelning.

* upphovsrätten ska upphöra mer eller mindre vid upphovsskaparens död. Ingen ska dock få tillstånd att ändra i de verk som är befintliga, som gjorts i Stieg Larssons verk efter hans död. Lagt kort ligger på den punkten. De efterlevande ska kunna leva på pengarna som kommer in från redan befintliga verk i handeln. Att de ska kunna kontrollera verkens tillgänglighet är dock bara fel. De ska släppas fria så att vem som helst får tillgång till dom.

* mat ska vara så fri från tillsatser som möjligt. De som funnits med hela tiden sen matlagningens början får förstås vara kvar men förtjockningsmedel, smakersättning och diverse aromer är totalt onödiga.

* Israel har ett berättigande som stat. Det har Palestina också. Bråket mellan de styrande i området är dock inte berättigat och de som har makten där bör genast lämna den ifrån sej. Sionismen är ett hot mot Israel som stat och förmodligen den viktigaste anledningen till att majoriteten av världens judar håller sej borta, även om områdets klimat säkerligen också spelar in. De slåss nämligen, som jag påpekat många gånger förut, om en öken. Hamas är ett hot mot Palestina som en framtida stat och bör bekämpas med alla medel. Religion har inget med modern politik att göra och deras metoder att styra palestinierna i Gaza är definitivt inget jag rekommenderar. Jag anser också att FN egentligen bör gå in och styra hela området eftersom vare sej israeler eller palestinier kan visa att de kan styra området. Men bara tills man kunnat hålla isär de som vill förstöra området.


Så, det är min syn på saker och ting. Jag fyller på här allteftersom. Om någon är intresserad av att diskutera det jag skrivit är det bara att skriva en kommentar. Väljer du anonym som avsändare tycker jag det är bäst att skriva nån form av signatur. Det är så lätt att gömma sej bakom anonymiteten. Jag överväger att antingen ta bort den möjligheten eller att ta bort anonyma kommentarer eftersom det inte går att försvara sej på rätt sätt mot sånt.

Populära inlägg