tisdag 3 januari 2012

Israel får sin egen Rosa Parks

De religiösa är inte bara på frammarsch i amerikanska södern och i vissa delar av Nordafrika. I Mellanöstern jäser det också bland de som hellre tror på fantasifigurer i bokform än på rim och reson. Det senaste exemplet är från Israel där de religiösa än en gång försöker ta över landet. Man försöker dela landet genusmässigt och på annat vis. Nu verkar en av dom med lite i hjärnan ha gjort en israelisk Rosa Parks.

Det är på tiden att de religiösa får sej en rejäl törn, oavsett var och på vilket sätt de verkar. Varför religiösa och deras religioner ska få fortsätta ha särställningar i samhället när så många andra grupperingar inte får ha såna fördelar är bortom all logik. Omskärelsedebatten som jag tog upp för en tid sen är ännu en aspekt av detta med att religioner har en särställning. Men det värsta är att dess försvarare hävdar att religionerna skulle tvingas upphöra om dessa fördelar försvann. Egentligen inget jag har nåt emot men en religion står faktiskt inte och faller med omskärelse, lika lite som att kristendomen står och faller med katolska prästers celibat. Att säga nåt så dumt är nog mer giltigt för utnämningen årets förvillare än de som utsetts för 2011, faktiskt. Men så är religion en ständig förvillare också. I mitt tycke åtminstone.

Åter till Mellanöstern. Det är ett problemområde som varit i blickfånget för olika stormakter i många tusen år. Att då slåss om det är helt naturligt, alla vill ha sin del av kakan. Det är där nationalismen innebär ett stort problem. Problemet består i att de som hävdar historisk rätt till områdena mer eller mindre förgriper sej på vanligt folk som utan att bry sej om nationsgränser bebott området i generationer. De som stöder sej på historisk rätt har nog egentligen inte det utan de bygger, som vanligt, sina anspråk på legender, myter och osanningar som upphöjts till sanning enbart för att det blivit religion av dessa legender, myter och osanningar.

När ska folk i Mellanöstern inse att de är lurade av religion, storpolitik och falsk nationalism? Allt detta för lite öken...
"Till och med på franska kryper sanningen fram till slut"

Populära inlägg