tisdag 16 november 2010

Paul Ehrlichs våta dröm

Måndagens Vetenskapens Värld tog upp en hel radda ämnen med varierande vetenskapligt värde. Främst var det om Peak, alltså att vår råvarukonsumtion når sin topp och sakta kommer att dala tills vi inga har kvar. Den välkända frasen "alltflera forskare" hördes väldigt ofta i programmet som egentligen innehöll de vanliga skrämselpropagandisterna och alarmisterna. Hade Paul Ehrlich sett programmet hade han väl slickat sej om munnen och blivit så glad så glad. Ehrlich är biolog och som sådan borde han se vilken dynamisk värld vi lever i där vissa populationer frodas medan andra dör ut. Som Wikipedia-artikeln jag länkar till visar har den gode Ehrlich blivit försiktigare med åren i sina prognoser, framför allt sen massvälten i Indien aldrig slog in utan snarare att alltfler i det landet har fått det bättre.

Kanske därför Ehrlich inte var med i programmet. Lika bra för biologer behövs inom biologin eftersom det verkar vara en utrotningshotad art. Alltfler biologer verkar istället ge sej in i klimatdebatten. Eller hur, Erik Svensson i Lund? För mer om detta läs Maggies inlägg om saken.

För övrigt togs en fornborg i Väsbytrakten upp, Runsa fornborg. Det rör sej om en borg från 500-talet som är belägen längst ut på en udde i den uppländska delen av Mälaren. Utgrävningar visar att här fanns ett helt samhälle av en typ som man hittills mest hittat nere på kontinenten. Det var ett inhägnat område med bostadshus och verkstäder kring ett större hus av halltyp. En hall var en tidigmedeltida version av slotten fast helt i trä. Till formen var de som en gigantisk avlång rektangel med halmtak.

Det jag inte gillade med inslaget var att man mer eller mindre stängde dörren för alternativa tolkningar genom att bara prata på i gammal klassisk Uppsalaanda om Mälarens betydelse i historien. Det är förstås bra att man visar på kontakterna med Europa och att man visar vad som hände med borgen, nämligen att den har brunnit flera gånger då den angripits men man glömmer då bort att fornborgar med liknande utseende finns överallt längs Östersjöns kuster. I programmet görs tolkningen att hemvändande legosoldater kan ha byggt borgen. Alternativ saknas inte men nämns inte i programmet. Att det kan vara folk från kontinenten som kommit dit och gjort sej till herrar över ett område är en tolkning som är nog så giltig.

Dessutom konkluderar reportern att bara dessa i Mälardalen plus de på Öland verkar ha haft kontakter med Romarriket och germanerna i Europa. Klassisk Uppsalaskola. Vad med alla mynt som tillverkats som kopior av romerska mynt i Bohuslän, vad med halskragarna från Västergötland, vad med de uppenbart främmande krigarna i norra Uppland, i Vendel, vad med hela Danmark? Hela Norden hade kontakter i nån form med Europa. Runsa är ett vackert exempel på Folkvandringstidens arkitektur och leverne men det är inte unikt. Liknande samhällen kommer nog att hittas på andra platser. 

Populära inlägg