torsdag 24 oktober 2013

Astronomihörnan: Planetjägarna

Bloggen Rymdsonder är väldigt välinformerad om saker som händer i och kring rymdforskningen. Nu rapporteras det om en organisation kallad Planet Hunters (Planetjägarna) som består av amatör- såväl som professionella astronomer, och som söker av natthimlen. Tidigare har de meddelat att de kring stjärnan KOI-351 har hittat sex planeter. Nu menar de att en sjunde planet kring samma stjärna har hittats.

Varför är detta så spännande? Jo, det är första gången så många planeter förutom vårt eget solsystem kan ha hittats kring en enda stjärna. Förutsatt att observationerna kring den sjunde planeten stämmer. Sex har redan observerats av Keplerteleskopet. Låt oss hoppas att de har rätt. Låt oss också hoppas att nån snart lägger ut information om stjärnan. Jag har då inte hittat mycket så här långt. Här är en källa. Jag hoppas på fler och jag är nog inte ensam om detta.

Till sist: Den hittills mest avlägsna galaxen från oss räknat har upptäckts.  Den ligger på 13 miljarder ljusårs avstånd. Enligt de beräkningar som gjorts rörande vårt universums ålder skulle den här galaxen alltså ha existerat redan 700 miljoner år efter att universum blev till. För den som undrar tar det ca 24 timmar för ljuset att lämna solytan och lämna vårt solsystem, beroende på var man räknar hur stort vårt solsystem är."What's up in space?"

Populära inlägg