måndag 26 september 2011

Saudiarabien tar ett (litet) steg in i verkligheten

Kung Abdullah av Saudiarabien har lovat att kvinnor ska få rösträtt från och med nästa års lokalval. Vi får väl se hur det blir med det löftet. Att välja representanter till olika råd i ett land som egentligen är monarkistisk diktatur där allt styrs av religionen känns lite som en så kallad oxymoron, en självmotsägelse. Samma sak sker nästan överallt i Mellanöstern, Iran och Israel är väl de mest kända exemplen på länder som kallar sej själva demokratier medan de i verkligheten styrs av militären och/eller religiösa personer.

Jag tycker synd om vanligt folk i Mellanöstern som ska behöva bli hjärntvättade av propaganda från de styrandes sida hela tiden istället för att själva få välja om de vill vara fritänkande eller slavar under ideologier och ismer.

Men vi får väl se detta steg taget av Saudiarabien som ett tecken på att det demokratiska tänkandet så sakteliga vinner mark även på religionens område. Men det wahhabitiska tänkandet lär finnas kvar på den arabiska halvön ett bra tag till, tyvärr...


"Vi är på fri fot
vi är på rymmen igen
Vi är på toppen av
vågornas svall
Vi är som hundar
som springer
från dörr till dörr
Vi är som tiggare
vildar, vandaler
på vågornas svall
"

Populära inlägg