söndag 27 juli 2014

En äkta hjälte


Sheik Umar Khan, en äkta hjälte.
För alla som anser att en hjälte ska vara en som står mitt i stridens hetta med skjutvapen eller ett svärd i hand, som i alla sagorna, kommer denne man som en chock för er alla, en äkta hjälte som utan såna vapen har försökt hindra en av de farligaste sjukdomarna som nånsin uppstått, ebola, från att sprida sej. Nu har han själv drabbats av sjukdomen. Om han överlever anser jag att han borde få Nobels fredspris. Ingen annan har under de senaste åren gjort mer för att hjälpa andra människor.

Över 600 människor har hittills dött i ebola i Sierra Leone, Liberia och Guinea med tusentals fler som insjuknat. Det är en riktig epidemi som hotar att spridas över ett betydligt större område om man inte får stopp på spridningen. Det hemska är att det inte finns något vaccin mot detta virus. Det agerar så snabbt i kroppen att immunförsvaret inte hänger med. Vi måste kunna förstå mer om sjukdomen så vi kan stoppa den. Därför är rapporter som denna om rykten rörande kannibalriter väldigt oroande. Vare sej de är sanna eller ej innebär de att sjukdomen kan spridas ohejdat om inget görs nu.

Vi behöver fler som Khan. Låt oss hoppas att medicinforskarna gör sin beskärda del och hittar ett botemedel snart. 

Uppdatering 140730: Tyvärr dog Khan av sjukdomen igår. Hans arbete får föras vidare av andra. Frid över hans minne."Any indication of where?"

Populära inlägg