onsdag 20 april 2011

Även Pluto upplever global uppvärmning

Solen påverkar Plutos atmosfär trots att planeten cirklar mer än 5 miljarder km från oss. Datorgenererad bild av Pluto med dess största måne Charon. Solen syns som en liten prick uppe i högra hörnet.
Plutos atmosfär expanderar och orsaken är global uppvärmning. Men så långt ut går inte våra skorstenar så man kan ju undra vad som driver den uppvärmningen. Svaret är enkelt: Solen!

Dessutom säger det en hel del om hur koldioxid fungerar. Jag skulle vilja säga att det är en balansgivare snarare än en värmeförstärkare. Det är ett ämne känsligt för variationer i de olika typer av strålning som solen emitterar och verkar då för att bringa balans i det system det ingår i. Utan koldioxid hade vi frusit ihjäl på den mörkare sidan och bränts ihjäl på den ljusare sidan. Om någon kan förklara detta matematiskt och genom labbtester skulle jag kunna få Nobelpriset i fysik för min tanke. Skämt åsido, detta vet man redan men ingen vill från politiskt håll acceptera att koldioxid inte är en farlig gas.

Polisanmälan går före skyddsjakt

Kvinnan vars hund dödades av vargar härom dagen har polisanmälts för att hon lät den springa lös i skogen, vilket för hundens bästa inte är tillåtet. Samtidigt har en jaktarrendator begärt skyddsjakt på vargarna i området där allt hände. I mina ögon går polisanmälan gentemot kvinnan före skyddsjakten. Vargarna har inte gjort nåt fel då de agerat i enlighet med sin arts beteende. Däremot har kvinnan begått ett stort fel som lät hunden springa lös i ett område där vargar är kända. Begäran om skyddsjakt bör avslås omedelbart medan kvinnan bör bötfällas.

Populära inlägg