torsdag 7 januari 2010

BBC ska undersökas för eventuell partiskhet i klimatfrågan

Den brittiska motsvarigheten till svenska Granskningsnämnden, BBC Trust, ska undersöka anklagelserna att BBC ska ha varit partiska i rapporteringen kring klimatfrågan och debatten kring den. Ska bli intressant att se hur det utfaller. Det pågår liknande undersökningar här i Sverige som ännu inte helt har avgjorts. Länken här leder till en söksida. I raden "Ämne" skriv klimat så kommer antalet ärenden upp och längst till höger står det om ärendet är avgjort eller ej. I skrivande stund är antalet oavgjorda ärenden rätt många (se skärmbild nedan).



Jag undrar om SVT eller TV4 kommer att göra stor affär av eventuella fällningar i frågan. De har försökt tiga ihjäl climategate hittills.

Läser nu i DN att SMHI försöker bortförklara den här kylan med att det är en sällsynt nedgång i en alltmer ökande medeltemperatur. Såna här vargavintrar kommer att bli ännu mer sällsynta i framtiden.  Jag har en nyhet för SMHI, vargavintrar ÄR redan sällsynta. Det är därför de kallas så. Blask och snöfria jular är faktiskt normen för södra Sverige och har varit så de senaste 1000 åren, trots Lilla Istiden. Under Lilla Istiden var det visserligen fler kalla vintrar men inte så många fler. Bara att kolla de källor som nämner årstiderna och/eller geologiskt material som samlats i syfte att ta reda på Skandinaviens klimat det senaste millenniet.

Som motpol kan det vara skönt att läsa Wibjörn Karléns debattartikel i Expressen om att vi kan vara på väg mot kallare tider.

I brist på klimatdravel...

Min mamma brukade kalla mej stjärna, med eftertryck i rösten, när jag som liten hade klantat mej extra mycket. Det passar bra in nu med denna ganska roliga artikel i Aftonbladet. För när Klimatbluffen inte längre går att använda i kylan tar man till ozonförstörande stjärnor på miljarders miljoner kilometers avstånd som kan tänkas explodera och i sann Hollywoodanda naturligtvis rikta denna explosion mot oss. Så här skriver man om scenariot de tänker sej:

"Den termonukleära smällen kommer att förinta jordens ozonlager – som vi behöver som skydd mot farlig rymdstrålning.
Det här deprimerande domedagsscenariot beskrevs av amerikanska astronomer vid Villanova University i Philadelphia på en presskonferens i Washington på onsdagen.
–Jorden kommer att börja koka, sa de.
Forskarna säger att T Pyxidis egentligen är två stjärnor, en av dem är en så kallad vid dvärg som suger åt sig gas och stadigt växer.
När en supernova når en kritisk massa, Chandrasekhar-gränsen, exploderar den. Stjärnan kommer då att lysa lika starkt som alla andra stjärnor i galaxen tillsammans."

Betänk att ett scenario är en tänkt händelse som möjligen kan drabba oss, men det är inget som vi kommer att drabbas av med absolut säkerhet. Det KAN och kommer att hända, men troligtvis inte inom vår livstid. Men våra kära tidningar vill förstås ha lite skräck på sina löpsedlar och startsidor. Jag undrar hur våra alarmister kommer att vinkla detta till att det är oss människors fel.

Populära inlägg