torsdag 30 juli 2009

Intressant teori bakom syndafloden


Här i Sverige får vi höra till leda om det som står i Bibeln, om saker som egentligen inte berör oss eftersom det ägde rum i ett ökenlandskap för länge sen. Ändå är historien om syndafloden väldigt intressant då den ingalunda är beskriven först i Bibeln, tvärtom, historien om Noa är en av de senare tilläggen till denna legendsamling. De äldsta är från Mesopotamien och den allra äldsta finns i världens äldsta epos; Gilgamesh-eposet, som skrevs av sumererna för nära 5000 år sen. Utnapishtim hette en man som fick höra talas om att världen skulle dränkas av en stor flod och han byggde sej då en båt och for iväg.

Legender om denna översvämning finns över hela världen och de tycks beskriva ungefär samma sak, stora häftiga regn, forsande vatten, jorden som skakar, folk som ger sej ut i båtar för att rädda sej undan undergången, fåglar som finner land efter översvämningen samt att människorna tar på sej skulden för detta. När detta ska ha ägt rum är inte klart men enligt en teori som finns att läsa här på nätet ska detta ha skett för ca 11500 år sen, vid den tidpunkt då den senaste istiden definitivt tog slut. Teorin går i korthet ut på att en komet eller asteroid slog ner i istäcket nånstans i Nordamerika eller Arktis och fick istäcket att kollapsa. Under en period på ca två månader skulle sen upphettad is förvandlad till ånga ha regnat ner i våldsamma kaskader över stora delar av planeten samtidigt som jordbävningar och vulkanutbrott orsakade av den plötsliga nivåskillnaden i jordskorpan som var nedtryckt av isen skakade den då kända världen. Havsytan ska ha höjts 120 meter på några månader pga detta vilket innebär att de som bodde nära havet gick till de sälla jaktmarkerna illa kvickt.

Märk väl att detta är en teori som visserligen passar de fakta vi känner till om istidens slut men det fanns säkert andra faktorer också som spelade in. Vi vet att temperaturen vid denna tid höjdes ganska kraftigt (ca 7 grader C) på en relativt kort tid, vi vet också att isen försvann väldigt snabbt vid samma tid samtidigt som att vulkaner som tidigare varit inaktiva plötsligt vaknade en masse vid denna tid. Teorin räknar med att nedslaget ska ha utvecklat en energi lika stor som den totala energikonsumtionen världen över i tolv och ett halvt år på en enda sekund! Hela processen med avsmältning av isen tog sen mellan 400-2000 år beroende på att uppvärmningen avstannade ganska snart då effekten av nedslaget avtog. Det stämmer rätt bra med att de sista isresterna i Norden försvann för ca 8500 år sen. Vi fick inte glaciärer igen förrän mer än 4000 år senare. De glaciärer som pryder våra högsta toppar i Skandinavien är förresten inte mer än ca 2500 år gamla, det är ett av skälen till att de är så små.

Fantastiska bilder på Betelgeuse


Det vi bevittnar på dessa bilder är början till slutet för en av de största stjärnor vi känner till, Betelgeuse, den översta stjärnan i konstellationen Orion, se översta bilden ovan. Nu har skarpa bilder på dess dödskamp tagits som visar hu ytan bubblar och kokar. Eftersom stjärnan befinner sej på så stort avstånd att det tar ljuset 640 år att ta sej hit är det ingen som vet om den redan har exploderat eller ej. Det visar sej snart. Mellanbilden är förresten en rekonstruktion av hur man tänker sej att det ser ut på stjärnans yta.

Uppdatering 090731 13:55: Efter lite mer läsande och en kommentar från en bloggläsare inkluderar jag även Aftonbladets artikel och påpekar att man på den tidningen valt att gå ut med en målning för att visa hur Betelgeuse beter sej. Bloggdelen på tidningen Populär Astronomi påpekar just detta, att det är en målning och inget annat.

Dags att välja sida

Bloggen Klimatbluffen tar upp Rädda Barnens reklamkampanj om att göra de saker som drabbar barn idag till nåt som hör historien till. Rädda Barnen förtjänar FNs fredpris om de får igenom detta. Vi behöver inte fler barnprostituerade, barnsoldater och hemlösa barn. Detta är ett reellt problem som bör tas upp och inte bara diskuteras utan även bekämpas. Som Skeptikern på Klimatbluffen redan skriver är detta ett problem som i slutändan drabbar oss alla eftersom såna här barn smugglas till rika länder för att utnyttjas på ett eller annat sätt. Klimatet är inget hot, ej heller nåt problem, det är bara ett i-landsproblem för att döva våra dåliga samveten för PCB-, kvicksilver- och blyutsläpp, otaliga krig och övergrepp under parollen kolonialism. Koldioxiden får iklä sej rollen som vår osynliga och tysta lönnmördare trots att vi egentligen vet vilka förövarna är, nämligen de jag nämnt ovan.

Populära inlägg