fredag 12 februari 2010

Google utövar censur


Google gömmer sej bakom en minst sagt konstig tolkning av upphovsrätten och struntar i enskilda bloggares rätt att försvara sej mot en anklagelse när man först raderar olika bloggar som har skrivit om diverse artister och presenterat material som kommit direkt från artisterna och/eller bolagen själva och sen meddelar berörda bloggare om vad man gjort. Jag använder själv tjänsten Blogger från Google men mot bakgrund av denna form av censur börjar jag fundera på om jag skulle ta min Mats ur skolan och dra över till min alternativa adress permanent. Än så länge utövar Wordpress ingen censur av den här typen.

Nya fynd tvingar fram nytt tänkande kring istiden

Anthony Watts återger en artikel i Science som är skriven av sju experter inom oceanografi och andra vetenskaper nära befryndade med detta som undersökt hur havsnivån ändrats kring Mallorca, Bermuda och en del andra havsområden de senaste 100,000 åren. Den artikeln visar att havsnivån för ca 81,000 år sen var en meter över dagens nivå samtidigt som koldioxidhalten i atmosfären var mycket lägre än dagens. Detta får följder för hur vi ska tolka den senaste istidens utbredning i såväl tid som geografin. Kanske var det varmare då än vad det är nu. Vi kanske kan lära oss om hur fort det gick när det frös till och sen smälte igen. Det vi känner till hittills är att avsmältningen verkar ha gått i en rasande takt mot slutet.

Samtidigt kan man läsa dumheter från såna som borde veta bättre, nämligen att vinter-OS kan vara i fara. Vancouver tycks vara ett tecken på det. Meteorolog Andreas Vallgren ignorerar tydligen det faktum att det är El Niño som är den enda orsaken till det blida vädret i Canada. De senaste 300 åren har vädret blivit allt bättre med kortare vintrar och varmare, behagligare somrar. Att då skrika "vargen kommer" är så typiskt för de som älskar att komma med domedagsscenarier. Det kommer alltid mycket snö i västra Canada men det är sällan speciellt kallt där. Plusgrader är mycket vanligt även i februari. Som sagt, väder är inte klimat och detta är definitivt inget man behöver bry sej speciellt mycket om. Väder är väder, det är bara viktigpettrar som ser klimat i sånt här. Se det som ett uttryck för ett lokalt klimatmönster, ett mönster som vilket som helst.

C K

Populära inlägg