måndag 2 augusti 2010

Diskussioner kring solsystemet - Del ett: Hur många planeter finns det i vårt solsystem?

2006 beslutade det högsta beslutande organet för astronomer och astrofysiker, IAU,  att degradera Pluto och några andra mindre planeter till vad man först kallade dvärgplaneter, senare plutoid, en beteckning som ska beskriva de planeter som befinner sej bortom Neptunus. Vi upptäcker allt fler av dessa små planeter nu och de flesta befinner sej inom det bälte med grus och ofullständiga block av is och sten som benämns Kuiperbältet, efter Gerard Kuiper och Kenneth Edgeworth som förutspådde detta bältes existens.

Bilderna här nedan visar de största planeterna i detta område. Bara att klicka på dom för att få större versioner:
Som synes är dessa objekt inte stora så beteckningen dvärgplanet är faktiskt ganska passande. Men så var det ju detta med ordet dvärg som tydligen går hem hos dessa politiskt korrekta människor som ogillar användandet av vissa ord. Utöver det blev inte amrisarna speciellt glada över att deras älskling Pluto blev degraderad. Framför allt inte därför att det ju var en amerikan, Clyde Tombaugh, som upptäckte Pluto 1930.

Den term Isaac Asimov en gång föreslog, mesoplanet (mellanplanet), för att beteckna planeter mindre än Merkurius men större än Ceres, det största objektet i Asteroidbältet mellan Mars och Jupiter, är en bra term, i alla fall för min del. Det gör att man slipper tjatet om ordet dvärg, det kanske kan lugna de som gillar Pluto och det gör också att man får det enklare att definiera vad en planet är.

IAU har rätt hårda krav för vad en planet ska vara:

1) Den ska en någorlunda sfärisk form

2) Den ska ha rensat området kring sin egen omloppsbana från störande objekt såsom asteroider och stoft

3) Den ska rotera och cirkla kring solen på egen hand, alltså inte vara satellit åt något större som inte är en stjärna

För min del räcker det med att kalla ett objekt som cirklar vår sol för planet om den har en sfärisk form. Det där med att rensa sitt eget område från störande objekt är inte nödvändigt att ta med som krav och den sista säger faktiskt ingenting eftersom samtliga objekt, från Merkurius och utåt, faktiskt är sina egna "herrar" i sin omloppsbana, hur stora eller små de är. Ett klippblock eller nåt som mest liknar en oformlig bröddeg som tumlar runt i rymden är ingen planet, inte ens en småplanet. Det är en asteroid, basta.

Således har vi åtta stora planeter och 9 mesoplaneter, möjligen så många som 200 stycken vilket är helt och hållet beroende på vilka upptäckter som kommer att göras i framtiden, i vårt solsystem.

Populära inlägg