söndag 19 december 2010

Nidbilder av religiösa

"Nidbild" 1: Kristendom, specifikt nykristna i stora delar av USA och vissa delar av Europa som tror på kreationism, alltså att det som står i bibeln är absolut sanning.
Det klagas över att nidbilder på muslimer publiceras utan kritik och protest. Linnea Ripenberg är sur på att tidningarna publicerar just elaka bilder på muslimer och andra religiösa figurer utan att minsta kritik förekommer. Det är ju inte bra. ALLA religioner och deras utövare ska man publicera parodiska bilder på. Ingen religion, inga religiösa, står ovanför kritik och parodi. Det verkar inte ha fallit Ripenberg in att de bilder som publiceras i sej ÄR kritik av religion och religiösa personer.
"Nidbild" 2: Muhammed med bomb i turbanen, Mona Sahlin med bönepinne i mun och katolikerna med sin intressanta syn på barn.
Allt och alla ska kunna drivas med. Det är en förutsättning för yttrandefrihet. Men man måste skilja på parodi och satir å ena sidan och förlöjligande och förföljelse å den andra. Att sätta upp planscher med hatbudskap med nidbilder som man gjorde med judar under hela 1800-talet fram till 1945 har inget med detta att göra. En muslim med huvudet i sanden kan inte jämföras med de elaka bilder hinduer har gjort av muslimer i Indien och vice versa. 
Sannbild 1: Så här fungerar religion oavsett vad man tillber. De tre symbolerna ovan får här representera ALLA religioner.
Jag anser inte att tidningarna i gemen förföljer muslimer, tvärtom. De gör allt för att inte stöta sej med de muslimer som är mest högljudda i samhället. När jag tänker på muslimer är det inte bomber, böner eller annat jag först får i skallen. Nej, det är de gamla lärosätena Kairo och Bagdad, de stora öknarna, handeln med kryddor och tyger, allt sånt där man kunde läsa om i gamla dammiga böcker från 1800-talet. Allt andades mystik och andlighet. Det har inte förändrats bara för att några få ur den religionen har brutit med såväl den som med allt som hör mänskligheten till och uppfört sej minst sagt illa.

Sannbild 2: Vetenskapen borde ha förpassat religionerna till muséerna för länge sen...
Nej, är det några som förföljer muslimer titta i så fall på de element som försöker leka vuxna människor och som kallar sej sverigedemokrater. Det där kan vi vara utan. På den här bloggen försöker jag på ett någorlunda normalt vis få läsaren att fjärma sej från religion och religiösa attribut, utan att för den sakens skull förfölja de som fortfarande anser religion vara en viktig del i deras liv. Man behöver inte förfölja någon. Så enkelt är det. Vad vi behöver är en resonlig debatt om vad religion är och huruvida det bör tillmätas någon större betydelse i ett modernt samhälle. Vare sej kristendomen eller islam, eller någon annan religion heller för den delen, tillför något vettigt till vårt moderna samhälle. Det är en black om foten, ett hinder. Men någon förföljelse ställer jag inte upp på. Att dessa bilder ovan och andra skulle vara just förföljelser och nidbilder går jag inte heller med på.

Populära inlägg