onsdag 16 februari 2011

Ny planet i vårt solsystem?

En ny planet i vårt solsystem och som har en massa upp till fyra gånger större än Jupiter? Det är vad några forskare kallar den upptäckt av något precis vid gränsen för Oorts moln, en svärm av kometer och mindre planetämnen som är uppkallad efter holländaren Jan Hendrik Oort (1900-1992). Jag föredrar att kalla det anomali än så länge. Saken är i alla fall klar att något där ute stör vissa delar av solsystemets yttre gräns och detta är större i massa än Sedna, som också finns där ute. NASA ska i alla fall undersöka med sina nya teleskop i den regionen för att se om det stämmer. Vi får se varthän det leder.

Expressens artikelskrivare verkar dock ha fått nåt om bakfoten. Pluto har inte försvunnit, vare sej fysiskt eller definitionsmässigt. Pluto har bara fått en ny beteckning sen 2006. Vi kallar den numera för dvärgplanet. Pluto är den näst största av alla dvärgplaneter, Eris är den största.

Tack till Anders Edwardsson på bloggen Svensk Historia för detta.

Ska tillägga att Oorts moln också ibland kallas Öpik-Oorts moln efter den estniske astronomen Ernst Öpik (1893-1985) som framkastade teorin om kometer i en svärm utanför själva planetsystemet tjugo år före som också ansåg att istiderna och de varmare perioderna mellan dom beror på ojämnheter i solens utstrålning.

Populära inlägg