torsdag 28 oktober 2010

Svensk kärnkraft suger


Sverige är sämst i Europa på att få ut något av sina kärnkraftverk, enligt en granskning som IAEA har låtit göra. Endast 63 % av tillgängligt material omvandlas till energi för hushållen. Att svenska kärnkraftverk är så dåliga får en förklaring sålunda i ett av TT:s utskick:
 "Att svensk kärnkraft gör ett så dåligt resultat förklaras med stora investeringar. - Investeringarna görs när reaktorerna står still. Och då får vi en lägre tillgänglighet. Programmet för moderniseringar pågår ett antal år till, men den mest komplexa delen är genomförd, säger Mats Ladeborn, ställföreträdande kärnkraftchef vid Vattenfall, till TT". 

Låt oss spekulera lite för en stund. Ända sen idiotomröstningen 1980 har kärnkraften funnits kvar och visar inga tecken på att försvinna. Det är bra för vi behöver kraften och det utvecklas hela tiden, utom i Sverige och länder där man inte har råd att utveckla den. Situationen är annorlunda här. Vi har råd att utveckla kärnkraften men vi gör det inte för det ligger latent i bakhuvudet på oss, det där resultatet av folkomröstningen 1980 som var riggat redan från början. Inte ett enda av alternativen handlade ju om framtiden, bara om att kärnkraften var ond och måste bort! Så inte så konstigt att våra kärnkraftverk börjar bli slitna för de är ju i många fall nästan 40 år gamla. Det är dags att bygga nytt och modernisera dom. Dagens tekniker, inklusive andra källor (Torium och andra metaller), har gått förbi den svenska och befinner sej redan långt bort. Finland ska ha en eloge för att de mäktar med 95 % i uteffekt. Grattis!

63 % är å andra sidan rena drömsiffrorna jämfört med det man får ut av fågelmördarna, förlåt, vindkraftverken som inte ger mer än kanske 15-20 %...

Populära inlägg