torsdag 28 oktober 2010

Religionskritiker ofta främlingsfientliga

Det konstaterar ett undersökningsinstitut vid namn Surveyinstitutet vid Linnéuniversitetet i Växjö efter att ha frågat ett urval av människor i åldrarna 15-85 år, vad man kallar representativt urval. En av medlemmarna vid detta institut, Magnus Hagevi, går sen ut i en artikel på insändarsidorna i Svenska Dagbladet med resultatet och anklagar indirekt föreningen Humanisterna för att underblåsa främlingsfientligheten i Sverige med bl a en kampanj de hade för något år sen som kallades "Gud finns nog inte". Inte för att Humanisterna som organisation är något jag gillar för även om deras syn på religioner till stora delar sammanfaller med min verkar man vara lite för halsstarriga för min smak i och med att de är just en organisation. Ska verkligen ateister och sekulära vara organiserade?

Jag vill veta lite mer om den undersökning Linnéuniversitetet gjorde för "representativt urval" säger ingenting om hur hela folket tycker och tänker, i varje inte den del av folket som är kritiskt inställda till alla religioner eller bara en viss religion. Jag vill också veta hur frågorna var ställda. Man kan ju faktiskt påverka svaren från folk genom utformningen av frågorna. Jag sökte igenom Surveyinstitutets hemsida men fann egentligen inget matnyttigt där. Skriva till dom ansvariga för undersökningen är ett alternativ men det gör jag inte för det vete fåglarna om de besvarar ens frågor.

Det är nog riktigt att inte alla som är kritiska gentemot religion är det av skälet att religioner skapar osämja i världen och är orsaker till krig men jag måste ändå säga att konstaterandet att religionskritiker ofta är främlingsfientliga är i sej ett väldigt farligt utspel eftersom man då riskerar att sätta en stämpel på ateister, agnostiker och liknande som just främlingsfientliga. Det blir då vad som på engelska kallas guilt by association, om blotta misstanken om kopplingar till nåt som inte är så bra finns hos nån protagonist i en debatt räcker det med att påtala detta i förbigående så kan man vinna stora fördelar hos publiken. På det viset har AGW-folket försökt misstänkliggöra många kritiker av just AGW (Antropogen global uppvärmning) med kopplingar till olje- och tobaksindustrin, trots att några sådana kopplingar inte finns.

Min kritik av religion utgår från just tanken att religion i sej bygger på xenofobi och vi-mot-dom-mentalitet. Vad säger Magnus Hagevi et consortes om det?

Populära inlägg