tisdag 5 augusti 2014

Ordet kultur är inte längre vad det har varit

Jag har i min sidomarginal ett koppel länkar till bloggar som jag anser vara intressanta, inte så att jag alltid håller med i det som skrivs där, men jag finner deras åsikter så intressanta att jag gärna läser dom. Om inte annat för att de skriver bra, som t ex Peter Harold. De är en del av kulturen, alltså det vi odlar i tanken, på pränt eller som konst. Ordet kultur är för övrigt latin (cultura) och syftar egentligen mer på jordbruk men har kommit att användas på det vis jag nyss nämnt.

Kultur är alltså det vi odlar för att berika oss själva och visa hur samtiden ser ut i olika former. Men vad ska man kalla sånt som inte berikar samhället utan snarare kränker hela befolkningsgrupper i sin jakt på uppmärksamhet? Jag menar, det kan väl inte vara kultur om man bara går in för att kritisera andra och sen använder vissa böcker som alibi? Aase Berg blir med rätta tillrättavisad för sina åsikter, som helt klart är felaktiga. Jag tänker inte gå in på vad hon gör fel här, länken jag bifogar uttrycker samma åsikter jag har, jag ifrågasätter snarare huruvida det är kultur att skriva som hon gör.

Jag skummar igenom Aftonbladets kultursida och finner att den domineras av politiska åsikter. Politik kan bli kultur, förstås, och en kulturarbetare kan och får uttrycka sej politiskt, men det finns annat än bara politiskt färgad kultur. Därför är det skönt att läsa denna bokrecension om en bok av författaren Michael Connelly, även om det märks att recensenten hyser fördomar om vad han kallar deckarförfattare.

Expressens kultursida är inte bättre. Politiken finns här också, och det verkar alltmer som om politiken kryper in i nästan allt som kallas kultur i Sverige av idag. En kulturarbetare är inte "riktig" om han/hon inte uttrycker nån form av politisk åsikt, helst då en som berör vissa kulturarbetares hjärtefrågor, de som kommer från 1970-talets socialistiska rörelser, eller genusfrågor. Vad nu genusproblematiken har med kultur att göra.

DN slår på sätt och vis ihop nöje och kultur till en sida. De visar då att det som kallas nöje också är kultur. Allt är inte överhetens eller etablissemangets kelgris. Det visar den här artikeln som talar om att det finns vuxna som står på barnens och ungdomarnas sida ifråga om internet.

Nej, kultur är inte bara politik och framför allt är det en angelägenhet för oss alla. Den som målar vackert med sprayburkar på en cementvägg är lika mycket en kulturarbetare som en författare som skriver tre rader per dikt i en samling som knappt läses av recensenter ens en gång. Miley Cyrus är lika god kulturarbetare som Aase Berg, och Cyrus berör fler människor än Berg.




"Det kom en krypande..."

Populära inlägg