tisdag 27 december 2011

Vi behöver färre politiker, inte fler

En domare inom rättsväsendet underkänner nämndemän som utses politiskt och går därmed på många vanliga människors linje att det är ett stort problem att låta de politiska partierna utse nämndemän i tingsrätten. En enkät som SVT låtit göra visar på samma sak, att domarna i gemen är trötta på den politiska dimensionen inom rättsväsendet. Det borde vara folk med erfarenhet av juridik på hög nivå som befolkar tingsrätterna, inte folk som brinner för partipolitik och kanske har en dubiös syn på lag och rättvisa. En sån nämndeman slår i SVTs artikel ifrån sej (naturligtvis) för hon känner väl sej träffad av kritiken och är kanske t o m rädd att en förändring skulle innebära att hon inte får vara med och "leka rättegång".

Det är ju de mindre partierna som i nuläget har något att vinna på det här systemet för då får de vara med och utöva makt över folk och fä. De har också mycket att förlora på att rättsväsendet blir mindre politiskt styrt och mer i händerna på folk som verkligen kan nåt om juridik.Vanligt folk hellre i så fall än politiker, framför allt vill vi inte ha broilerpolitiker. Vi har ju sett vad politiseringen har fått för konsekvenser för vårt samhälle på annat håll. Ju mindre influenser politiker och politiseringen får på oss och vårt samhälle i stort desto bättre. Rättsväsendet är ett bra ställe att rensa upp i det politiska träsket. Det finns faktiskt folk med bättre kapacitet för juridiskt arbete än politiker. Eller rättare sagt, de får gärna vara politiker men inte samtidigt som de har ett uppdrag i en tingsrätt. Risken att partipolitiken eller ens politiska åskådning tar över i ett känsligt fall är för stor. Juridik ska handla om reson och logiskt tänkande, något som politik inte är känt för.

Men samtidigt ska juridiken och lagen utgå från sunt förnuft med människors väl och ve i förgrunden. Att då skriva lagar som ger särintressen rätten att de facto agera fritt är helt fel. Det viktigaste är att varje människa har samma rättigheter och skyldigheter utan undantag. Det där med att vi är lika inför lagen gäller inte så länge politiker bestämmer vilka lagar som ska få finnas. Ge den lagstiftande delen av makten till Högsta Domstolen och avskaffa Regeringsrätten. Inga lagar ska få gälla utan att HD godkänner dom. Utskotten bör vända sej till HD snarare än till riksdagen. Det går inte att lita på att utskottens utlåtanden blir förstådda av parlamentarikerna i riksdagen. Det är min åsikt.


"Banana Republic
Septic Isle
Screaming in the Suffering sea
It sounds like crying (crying, crying)
Everywhere I go, oh yeah
Everywhere I see
The black and blue uniforms
Police and priests
"

Populära inlägg