fredag 3 juni 2011

Hallonflickan får nytt ansikte efter 5000 år


Hon dog för 5000 år sen och lades i Rogestorps mosse utanför Falköping. Nu har man med modern teknik återskapat Hallonflickans ansikte. Nån som känner igen henne?

Skämt åsido. Det mesta tyder på att hon på nåt vis blivit offrad på sensommaren och att hon även för sin tid var väldigt kort (145 cm) vilket tillsammans med bilden ovan av hennes ansikte tyder på att hon var väldigt ung när hon dog vilket skedde nån gång ca 3105-2935 f v t. Att man kommit fram till sensommaren beror på den stora mängd hallonkärnor som hittats i hennes mage och som tycks ha varit hennes sista måltid innan hon dött och lagts i mossen. Det är således hallonen som gett vårt namn på henne. Kanske hon var ett villigt offer, kanske hon var en tjuv eller nåt helt annat. I vilket fall som helst var hon bunden vid nedsänkningen i mossen vilket tyder på nån form av rit. Att hon lades där på sensommaren eller tidig höst är ovanligt eftersom nästan alla andra offer man hittat i Norden har lagts i mossar eller högar på våren. Förresten var det ingen mosse när hon lades här utan en grund dyig sjö. Det visar snäckorna som låg i närheten av henne på.

Det kommer med all säkerhet fram mer kunskap om hennes tid och vad som kan ha hänt henne. Man har hittat en pil- eller spjutspets av flinta inte långt från hennes ofullständiga kropp. Hon var nämligen inte "hel" när hon hittades 1943. Delar av hennes anatomi är för alltid borta och inga mjukdelar finns kvar. Möjligheten finns att hon dödades rituellt med ett spjut och sen lades bunden i mossen tillsammans med spjutet. En annan möjlighet är att hon dödades i strid och sen lades bunden i mossen för att inte komma åter och spöka för den som dödade henne.

Så kan man spekulera i evigheter. Låt oss nöja oss med det vi vet om henne och hennes utseende som man alltså har återskapat.

Populära inlägg