måndag 10 januari 2011

Demokratin ska vara allenarådande

Som rubriken antyder är demokratin den enda formen av välde som bör få finnas. Alla andra former av styre är enbart till för några få. I en demokratin finns i alla fall möjligheten att rösta bort de som gjort bort sej inom det politiska livet. Hoten mot demokratin kommer framför allt från de som vill ha egen makt, framför allt på bekostnad av alla andra. Här finns också det största hatet mot demokratin. Jag har skrivit om detta tidigare och även då framhållit att demokratin ska vara allenarådande. Jag kallade det demokratins diktatur, att åsikter som direkt är motstridiga visavi demokrati inte bör vara tillåtna. Att prata om problem med demokrati är ok men att propagera mot den är det inte.

Det är med anledning av den senaste tidens olika dåd (bombattentatet i Stockholm förra månaden, attacken härom dagen i USA och alla demonstrationer bland vissa religiösa i vissa länder för att bara nämna några) som jag tar upp detta igen. Att attackera politiker på annat sätt än genom att prata med dom och visa dom på fel i deras sätt att resonera är verkligen en attack på demokratin. Den demokrati som finns i världen idag är kanske inte perfekt men den är mycket bättre än all diktatur.

Enda området där demokratins spelregler inte gäller är inom forskningen. Man kan inte rösta om vilken teori eller hypotes som gäller. Konsensus hör inte hemma här. Naturen är en diktatur. Det är dess invånare som är demokrater.

Populära inlägg