onsdag 17 november 2010

Storbritanniens premiärminister sänker tonläget kring klimatmötet i Cancún


Det är ett nytt stort klimatmöte på gång, denna gång i Cancún, Mexico. Det är en turiststad vid Yucatanhalvöns östra sida där temperaturen är relativt jämn året runt. Vi får väl se vad som händer om Al Gore tänker komma dit. Han har ju en väldokumenterad förmåga att få kallare väder att följa efter honom dit han åker. I alla fall pratar de olika ledarna ihop sej nu inför mötet och man förbereder sej inför det genom olika mindre möten. 194 länder förväntas delta i Cancún. Någon större förhoppning att detta möte ska lyckas bättre än Köpenhamn förra året har man tydligen inte.

Via en satellitlänk talade David Cameron, Storbritanniens premiärminister, på ett möte arrangerat av delstaten Californiens avgående guvernör Arnold Schwarzenegger. Cameron tonade ner chanserna (risken!) att världens stater kommer att kunna nå en överenskommelse vid mötet i Cancún, Mexico. Både Camerons och Schwarzeneggers respektive tal andades dock förtroende för hela den gröna rörelsen. Man talade om succén med grönt leverne. Det där sista återstår att se om det blir en framgång för hittills har det bara blivit det för dom som tjänar pengar på det. Vi andra förlorar pengar och vinner inget speciellt på att "leva grönt".

För en gångs skull var jag före de flesta andra bloggar i Sverige med en nyhet på klimatområdet. De stora drakarna lär inte ta upp detta tal eftersom klimatfrågan är död i Sverige, trots SVTs försök att hålla det vid liv genom sin propagandafilm.

Populära inlägg