onsdag 8 september 2010

Romer, vår tids judar

Romerna är på tapeten igen. I Frankrike blir de deporterade och de är egentligen inte välkomna nånstans. I Sverige vill en del att en kommission ska undersöka den svenska synen på romer och vilka brott som egentligen begåtts mot dom. Men dom missar pudelns kärna, liksom Osynlige Mannen också gör. Visst är vissa romer kriminella, liksom många andra folkslag också är. Men de är också offer utan att egentligen ha gjort något för att förtjäna den statusen. Det riktiga problemet är att vi alltid ser romer ur ett vi och dom-perspektiv. Kan vi välkomna dom ska det vara om vi gör oss av med detta synsätt.


Är Ronnie Wood, vars ursprung delvis är romsk, välkommen överallt?
Foto: Hollywood Gossip

Romer och resandefolk är som alla andra människor och de ska behandlas som alla andra. Men vi måste samtidigt få in de romers skallar som inte vill acceptera den moderna civilisationen att deras sätt att leva är arkaiskt och att de gör bäst i att anpassa sej till den moderna världen. Att leva i tält eller vagnar hör medeltiden till. Ron Woods förfäder lämnade den världen, liksom Rita Hayworths mammas föräldrar. Problemet här är att det egentligen inte finns ETT romskt folk utan ett sammelsurium av folk som blandat sej med andra genom seklerna. De ursprungliga romerna kom från Indien för ca 1000 år sen och har sen dess blandat sej med alla folk i Europa och västra Asien. Det flodfolk som Wood härstammar från är en sån blandning där den främsta delen är engelsk. Rita Hayworth var av spanskt ursprung där romerna hade blandat sej med befolkningen på ett sätt så att man idag inte kan skilja dom från resten av befolkningen. Hayworths mamma var för övrigt irländska till stor del och de har på egen hand skapat en liknande resandefolkspopulation i form av de Shelta-talande där.

Rita Hayworth hade kanske inte blivit stor i Hollywood om inte hennes pappas förfäder lämnat det halvnomadiska liv de levat hur länge som helst.

Därmed inte sagt att de som fortsätter leva traditionellt ska bli offer för andra människors fördomar. Men hur välkomnar vi bäst dessa människor? Vill fördomsfulla människor på båda sidor acceptera den andra parten?

Populära inlägg