onsdag 29 september 2010

Den bästa formen av terror är hotet om våld

Har du någon varit med om att bli hotad med stryk eller själv hotat med stryk så vet du säkert vad terroristhoten går ut på. När såna organisationer som ETA och Al-Qaida inte längre kan skicka sina bomber och självmordskandidater till hjärtat av västvärldens städer så kör de med en ny taktik, att hota om attacker. Och den taktiken verkar ha lyckats för västvärldens säkerhetstjänster (vilket ironiskt ord för nåt som inte alls garanterar säkerhet för nån!) är fortfarande på tårna och alerta.

Nu har en sådan "attack" avslöjats i Pakistan där planerna gick ut på att slå till mot olika platser i Europa och USA har med den pakistanska regeringens goda minne bombat ett område i landets norra del tillbaka till bronsåldern (som om folket där inte redan levde på den nivån) med diverse missiler och förarlösa flygplan, s k drönare.

Jag betvivlar inte att terrorister fortfarande är i stånd att utföra attacker så som man hävdar skulle ske i Europa men i det här fallet var det nog mer ett spel för galleriet, ett sätt för terroristerna att "leka" med säkerhetstjänsterna i väst. Syftet är förstås att skrämma folk i väst, varna dom för att religiösa tokar minsann är lika potenta som 2001. Men myten om terroristernas farlighet verkar ha blivit sanning i västvärldens säkerhetstjänster som nu ser terrorister överallt.

Jag vill återigen betona att det som avslöjats mycket väl kan ha blivit en regelrätt terroristakt men att jag mer tror på att det är ett led i terroristernas nya taktik: den bästa formen av terror är hotet om våld.

Populära inlägg