söndag 14 december 2014

VM i självförhärligande och navelskåderi har avgjorts

Varje år har de som anser sej veta bäst om klimatet mötts de senaste snart 30 åren och försökt komma överens om hur man bäst ska mjölka alla länder på pengar som sen försvinner spårlöst i ett monetärt slukhål. Nu har man mötts i Lima, Peru, och kommit fram till nåt vagt, även om DN skriker ut på bästa gatusäljarmanér att det är en smärre succé. Nu återger DN förstås TT utan att ens bry sej om att tänka till själva. TT i sin tur utgår bara från den propaganda som basuneras ut från mötet självt av de politiker som är där för att vinkla det hela till en massiv seger för dom själva.

SVD är på plats med sin artikel och har en mer kritisk ton, men det gör inte saken bättre. Det är samma propaganda där. Ett land i havet anser sej hotat av de stigande havsnivåerna (några mm per år, vilket inte är speciellt farligt) och snackar om kirurgi. Kirurgi i detta fallet innebär att man skär i varje lands budget för att uppnå vad man kallas utsläppsminskningar. Jag kan förstå de fattiga länderna i Afrika som vill fortsätta konsultationerna inbördes. Det är inte roligt att behöva ge bort pengar när man egentligen inte förstår vad det handlar om.

Dessa klimatmöten i FNs regi är som årliga VM i självförhärligande och navelskåderi. Man vill inte att medeltemperaturen ska höjas med mer än två grader inom de närmaste hundra åren (vilket man inte kan styra över hur man än gör, men det är en annan sak!) och politikerna träffas därför för att utväxla plattityder och höra det senaste skvallret. Möten är en bra förevändning för att diskutera just allt annat än det mötet handlar om. Naturligtvis handlar det om att visa upp sej och visa att man är en statsman av rang.

Nästa år är det i Paris. Hoppas det blir kallare än normalt då så dessa självfullkomliga, självutnämnda experter på klimatet får sej en knäpp på näsan, precis som i Köpenhamn 2009.
"Nice beaver!"

Populära inlägg