fredag 10 oktober 2014

Den största klimatförändringen genom alla tider

Vilken tror ni att det är?

För egen del skulle jag vilja nominera den som skedde som en följd av att cyanobakterierna började pumpa ut syre i atmosfären. Syret var ju deras avfall, deras avföring. Det ledde till att atmosfären blev kallare på sikt, sen varmare igen, men framför allt förgiftades den vad andra livsformer anbelangade. Detta skedde för ca 3 miljarder år sen och var en långdragen process, som förmodligen fortfarande pågår, främst tack vare att fler djur- och växtarter har lärt sej använda och/eller producera syre själva.

Det vi upplever nu är ingenting. Det är vanliga svängningar upp och ner i temperatur, luftfuktighet och annat som i slutändan blir klimat. Världen går inte under för att vintern blir kortare eller längre. Det är bara vi som lever så korta liv att vi tycker att världen går under. Inget att hänga upp sej på.

Jag tänkte avsluta detta inlägg genom att gratulera Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi till Nobelpriset för fred. De om några har förtjänat detta pris. Mer än någonsin Al Gore eller Barack Obama har gjort."Q: How do Prius owners drive? 
 A: One hand on the wheel, 
the other patting themselves on the back."Populära inlägg