torsdag 4 september 2014

Tema natur: Det var varmare förr...

Vår interglacial (period av varmare klimat mellan istiderna) är en av de kallare, visar ny forskning. Den förra, som ägde rum mellan 131,000-114,000 år sen, var minst en grad varmare än vår är, som började för ca 10,000 år sen. Snacka om obekväm sanning för Al Gore och hans gelikar. En tidigare interglacial, som ägde rum för ca 400,000 år sen, var ännu varmare och då smälte i stort sett hela Grönlands is bort. Allt detta skedde vid en tid då vi människor inte hade minsta tillstymmelse till industrier så varför skulle denna interglacial vara annorlunda?

Mer och mer visar det sej att hypotesen om att vi människor påverkar atmosfären med våra utsläpp av koldioxid och metan inte håller måttet. I alla fall inte historiskt. Hur det kommer att bli i framtiden vet vi inte, klimatmodellerna framtagna i stora datorer har hittills inte kunnat prestera nåt som ens liknar verkligheten. Vi påverkar världen, det är ofrånkomligt, men inte genom utsläpp av gaser som naturen gillar. Vi hugger ner skogar, vi bygger vägar och stora bostadsområden och vi tränger ihop oss på förhållandevis små utrymmen. Men några världsförstörande gaser släpper vi inte ut.

Lik förbannat var det varmare förr och kommer att bli det igen, mestadels utan vår hjälp..."The sound of approaching thunder..."

Populära inlägg