söndag 31 mars 2013

Är detta verkligen förlegat eller bara barnsligt?

Här skämmer stjärnskottet ut sig - tafsar på prisutdelaren - Cykel
Boink! Bild från Eurosports nyhetssida.
Att tafsa på någons bak, är det ett tecken på en förlegad kvinnosyn - eller ett tecken på barnslighet? Peter Sagan ses här ovan ta en av förstapristagaren Fabio Cancellaras prisutdelare på baken. Det var i Flandern Runt, en av alla dessa cykeltävlingar som går så fort snön smälter bort på kontinenten, det hände.

Jag ser inte detta som en förlegad kvinnosyn, därför att kvinnor gör så här på män också. Det är i så fall en förlegad manssyn samtidigt. Det är inget förnedrande gentemot kvinnor. Det är förnedrande gentemot henne personligen. Skilj på det, mina vänner där ute.



"Den som vet när han har tillräckligt är rik."

Rädda Fredrik Virtanen från hans okunskap!

Fredrik Virtanen på Aftonbladet är mer än lovligt okunnig när han skriver sin senaste krönika. Han vill nämligen "rädda klimatet". Varför ska vi rädda klimatet egentligen? Klimat är en skrivbordsprodukt som beskriver vår genomsnittliga uppfattning av vädermönstret under flera år, ca 30 år brukar man räkna med. Det verkar som om du, Fredrik, precis som alla andra journalister på Avigbladet har gått på myten om människans allenarådande påverkan på vädermönstret. Det är synd att du gått på denna irrlära som håller på att ruinera halva världen ekonomiskt.

Jag vet inte hur vi ska kunna hjälpa er journalister att lära er nåt om hur vetenskap fungerar. Ren kunskap biter ju inte för de fakta ni får tillgång till är inte alla fakta. Man måste nämligen ha hela bilden klar för sej innan man går ut och skriker att världen ska gå under. Världen är dock inte på väg att gå under så du, Fredrik, kan i lugn och ro fortsätta dina göranden och låtanden.



"Datorer gör det enklare att göra en massa saker, men de flesta saker de förenklar behövs inte göras alls."

Amerikaner tror att Jesus kommer snart

Just som jag tycker att religiösa människor gör nåt som inte skadar någon annan och riktigt bra när de samlas för att tänka på andra människor i Rom så publicerar DN en artikel om att väldigt många amerikaner uppriktigt tror att Jesus snart kommer åter till jorden. Om man får tro detta är han redan här, lite varstans.

Jesus eller en heavy metal-sångare?
Det ska dröja högst 40 år, tror många av de som tror han ska komma tillbaka. Den som lever får se...



"Brott lönar sig inte. Betyder det att mitt jobb är ett brott?"

lördag 30 mars 2013

Grattis Eric Clapton!






Gitarrlegenden Eric Clapton är 68 år idag.







"Rock on!"

Sommartidsvansinnet


I natt vill de som bestämmer återigen att vi ska ställa om klockorna, denna gång till sommartid. I år mer än nånsin är väl termen sommartid mindre passande. Det hemska är inte kylan och snön utan att det blir mörkt igen om morgnarna. Att över huvud taget hålla på med detta vansinne är inte rimligt. Det är dags att politikerna lyssnar på opinionen. Varför inte en folkomröstning över hela EU? Större delen av världens territorier bryr sej inte om detta, enligt en karta på Wikipedias uppslagsord över sommartid.


"Badsommar: det täcka könet allt mer otäckt."

Dumheter världen över: Nordkorea - ett pajasland

Fjantarna i Nordkorea skramlar med sina i sammanhanget löjligt små vapen, förmodligen för att de känner sej åsidosatta nu när Syrien styr dagordningen vad gäller dumheter. Nordkorea är ett land som satsar på massförstörelsevapen och en jättestor armé medan folket svälter, ett land som hjärntvättar sitt folk att tro på en tokig nekrokrati med en död man som president och högste ledare, en som dessutom ska ha fötts på toppen av ett berg, allt enligt ledningens egen myt.

Det är dags att sätta det landet på plats. Kanske Kina ska bli landet som gör det. Det är nämligen så att Kina som varande Nordkoreas enda "allierade" har ett ansvar att se till att de inte går för långt. Ryssland har också anledning att oroa sej över utvecklingen eftersom de har galningarna på sin bakgård.

Nordkoreas ledning har också all anledning att oroa sej. De borde inte mucka gräl med USA med tanke på hur mycket bättre Onkel Sams soldater har blivit på att strida man mot man sen 1950-talet. Det där med atomvapen är inget som de borde skrika högt om. Vad gäller missiler är jag övertygad om att de inte kommer nå det nordamerikanska fastlandet. Då var japanerna duktigare med sina fugobomber under andra världskriget.

Vi har förhoppningsvis undvikit ett storkrig just nu men om galningarna i pajaslandet Nordkorea inte stoppas snart är det risk att vi får det kriget på halsen i alla fall.



"Om du bara har elakheter att säga så tig."

fredag 29 mars 2013

Citatfabriken

Den uppmärksamme kanske har sett att jag avslutar mina inlägg med ett citat från diverse källor. Jag anger sällan upphovsmannen eller -kvinnan eftersom jag tycker att citaten ska stå för sej själva hellre än att låta den som sagt det få all uppmärksamhet. Men nu får upphovsmakarna vara med för en gångs skull.

Tre saker i en människas liv viktiga.
Den första är att vara snäll.
Den andra är att vara snäll.
Den tredje är att vara snäll.
- Henry James

Gatorna är säkra i Philadelphia.
Det är bara människorna som gör dom osäkra.
- Frank Rizzo, expolischef och borgmästare i Philadelphia

Det lättaste sättet att behålla en hemlighet är att vara ensam.
- Okänd

Oroa dej inte för att folk stjäl dina idéer.
Om dina idéer är bra, kan du vara tvungen
att trycka ner dom i deras strupar.
- Howard Aiken

Var försiktig när du läser hälsoböcker; du kan dö av ett feltryck.
- Mark Twain

Min doktor gav mej sex månader att leva, men när jag inte kunde betala räkningen
gav han mej sex månader till.
- Walter Matthau

En dag utan skratt är en bortkastad dag.
- Charlie Chaplin

Det vi åstadkommer inombords förändrar den yttre verkligheten.
- Plutarchos

När jag ser tillbaka på all denna oro, kommer jag att tänka på mannen som på sin dödsbädd sa att han haft många bekymmer i sitt liv, varav de flesta aldrig inträffat. 
- Winston Churchill

Ge upp tanken på att försöka hitta dig själv. Inse istället att du skapar dig själv varje dag.
- Okänd

Den som står på tå står inte stadigt.
- Lao Zi

Allt det vi irriterar oss på hos andra kan hjälpa oss att förstå oss själva bättre. 
- Carl Jung

Jag tycker inte om den personen. Jag måste lära känna honom bättre. 
- Abraham Lincoln

torsdag 28 mars 2013

Språkhörnan: Istället för ordet miljö, varför inte tala om resurser?

Jag har kommit fram till att vi istället för att tala om miljö, vilket i sej inte bara är ett flummigt och vagt beskrivande ord utan även används fel, borde tala om resurser och resursbevarande. För att ni där ute ska förstå vad det är jag kverulerar om vill jag att ni kollar upp ordet miljö i första bästa lexikon där även etymologin (läran om ordens ursprung och historia) tas upp. Där torde stå tämligen klart i svart på vitt att ordet miljö i sin enklaste grundform endast betyder omgivning, det närmaste område man har omkring sej. Ordet är franskt och betyder ordagrant mitt i platsen (mi lieu). Det är nämligen sammansatt av två latinska ord, medius, mitten och locus, plats.
Resurs.
Det var tyska filosofer på 1800-talet som började använda ordet, som fram tills dess endast varit associerat med det vi idag kallar geografi, i en vidare betydelse där områdets innehåll får beteckna vad ordet ska betyda. Det är intressant att se SAOBs beteckning av ordet miljö. Det uppslagsordet är från 1944 och ordet miljöpåverkan betyder där ett visst områdes påverkan på den eller dom som bosätter sej i området. Det är först från och med 1950-talet som ordet börjar svänga i betydelse. Miljö blev ett flumord från och med denna tid.

Idag svänger vi oss med plattityder som miljöutsläpp och miljöskada. Det senare kan jag förstå för sånt har varit med hela tiden ända sen ordets ursprungsbetydelse, men det förra låter ju bara som ett nonsensord när man granskar det närmare. Vilken miljö släpper man ut då? Hur gör man det förresten? Att släppa ut nåt i miljön borde kunna beskrivas på ett bättre vis än detta ord.

Det är här min rubrik kommer in. Vi borde tala om resurser istället. Ordet resurs betyder ordagrant att resa sej och är släkt med ordet resurrektion, vilket inte är så vanligt i svenskan och betyder resa någon ur graven. Men om resurs handlar det om att klara livhanken med de medel vi har till buds. Det vi har till hands är det vi förbrukar, och i en del fall missbrukar. Vi tar det från miljön, alltså vår omgivning, och det är resurserna vi ska ta hand om. Miljön ligger där den ligger. Vi borde således tala mer om en resursrörelse istället för miljörörelse.
Miljö.
Jag låter som en språkfascist men jag anser att många använder orden kring arbetet med vår jord alldeles för lättvindigt och skapar ord sammansättningar på fel vis. När man vet varifrån ord kommer och vad som ligger bakom deras utveckling ska man inte ignorera detta genom att föra dom (för) långt från ursprungsbetydelsen, vilket verkligen är ett tecken på dåligt språkbruk.

Märk väl att jag i detta inlägg inte har brytt mej speciellt mycket om själva rörelsen i stort utan har koncentrerat mej på det språkliga. Själva rörelsen har jag kritiserat i övriga inlägg så det räcker och blir över. Mer av den varan kommer nog. Var så säkra på det.


"Antipatin analyserar bättre, men det är bara sympatin som förstår."

onsdag 27 mars 2013

Varför firar vi påsk?

För att vi inte firar nåt annat under den här tidsperioden, så klart. I alla fall firar inte de som bekänner sej till den kristna tron nåt annat än påsk. Jag tänker bara ta det lugnt och se på Fader Ted på min dator.

Vad ska du göra då?


"Drink, feck, arse, girls!"

tisdag 26 mars 2013

Har du koll på svenskheten?

Nu tänker jag provocera allt och alla, vardagssadist som jag är. Jag tänker nämligen utmana den mytbildning som formerats kring kombinationen orden mångfald och invandring. Har ni förresten tänkt på att rent grammatiskt är mångfald motsatsen till enfald? Rent semantiskt är det inte samma sak förstås men det skadar inte att ha denna grammatiska tankegång i bakhuvudet varje gång nån säger att det multikulturella samhället inte fungerar.

Orden multikulturell, mångfald och invandring hör inte ihop, mer än att det förekommer som en basal del av varje samhälle. Att immigrationen skulle ha någon större inverkan på det svenska samhället, eller något annat samhälle heller för den delen, är inget annat än en myt. Så där, nu har jag säkert provocerat någon vars enda högsta önskan är att få skälla på internet. Nu över till min huvuddel av blogginlägget:

Vad är svenskhet? Det var en fråga jag ställde för snart två år sen. Jag kom fram till att superiet är en svensk angelägenhet men att även det var rätt så universellt för hela norra Europa. Visst är det en bra sak att rent statsmässigt säga att svensk är en som är medborgare i staten Sverige. Visst är det bra att med kulturell svensk mena en som anpassar sej till en oskriven norm som säger att talar du svenska (ett germanskt språk inom den indoeuropeiska språkfamiljen), äter du en viss sorts mat och gillar en viss sorts sporter så är du svensk. Nu hårddrar jag det hela och överdriver men så är det ibland.

Jag är för fri immigration, i sån mån att det ska stå envar fritt att flytta dit han/hon/dom vill. Regleringar för hur många vid en given tidpunkt och var bör absolut existera och det gör det också nu. De som säger att vi har för många immigranter i vårt land har inget hum om hur ekonomin bakom immigrationspolitiken fungerar. Pengar finns så på den punkten behöver ingen oroa sej och att de skulle "ta våra jobb" är en myt som är svår att göra sej av med verkar det som.

De som säger att vi har för få immigranter kan ekonomin men struntar i följderna av att öka antalet immigranter. Det antal vi tar in nu är alldeles perfekt. Alla vill säkert inte stanna här i det kalla Norden bland isbjörnar och dåliga vitsar. Om vi bara kunde bli av med de paragrafridande byråkraterna inom Migrationsverket som bara går på praxis utan att bedöma varje enskilt fall utifrån de mänskliga behoven vore det en god gärning för alla.

Svensk är den som bor här och följer spelreglerna för hur det svenska samhället fungerar. Det svenska och svenskheten följer efter som en lydig hund. Jag har nämligen under årens lopp kommit fram till att frågan om immigration och nationalism inte hör samman med varandra. Att vara nåt som människa innebär nåt helt annat än att vara en nationalitet. Jag är född här och ser mej som svensk men inte av nationalistiska skäl utan helt enkelt för att jag är född här och bor här. Nationaliteten är inget jag gör stor affär av. Inte heller härkomsten. Den har i mina ögon främst betydelse för DNA-forskningen och historia. Vem jag är just nu och vad jag gör är viktigare.

Till sist, har vi i Sverige någon riktig plan för hur vi ska handskas med flyktingar inom vårt eget land ifall nån älv eller sjö svämmar över och förstör en stad på allvar?



"Jorden är kanske en annan planets helvete."

måndag 25 mars 2013

Kamerahörnan: Vem blir skurk nu?

Ett lagförslag har lagts om att förbjuda så kallad kränkande fotografering. Det här lagförslaget oroar många yrkesfotografer. Det verkar som om man vill komma runt de domar Högsta domstolen fastslagit i många ärenden rörande så kallad smygfotografering och den vägen komma åt all sorts fotografi. Hittills tycker i alla fall jag att befintlig lagstiftning fungerar utmärkt. Kränkande är det bara om ett ordinärt privatlivs helgd blir stört. I övrigt tycker jag att man ska få plåta lite hur man vill, inom rimlighetens gränser.

Det är inte bra att man fingrar för mycket på folks rättigheter. Privatlivet är viktigt att hålla utanför andras påträngande ögon men det är faktiskt sällan som fotografer verkligen kränker privatlivet. De man "jagar" är oftast på offentlig mark och rör sej bland andra offentliga personer. Smygfotografering är inte heller så enkelt att lagstifta emot. Ska fågelskådare förbjudas verka, ska privatdetektiver som vill avslöja försäkringsbedrägerier förbjudas verka osv? Det är fluktare och andra knasbollar man vill åt men risken är att man får så många med på köpet att yttrandefriheten hotas, såvida inte det är det hemliga målet. Nej, nu låter jag som ett konspirationsnöt.

Så blir det ju förstås inte alls. Lagen, om den går igenom, kommer inte att få något större genomslag på fotografins område annat än att domstolarna får ännu fler lagar att tolka. Det är dock bra att vi diskuterar vad det innebär i slutändan.

Gällande lagstiftning räcker gott, anser jag. Bild från Wikipedia.



"Arkitektur är frusen musik."

söndag 24 mars 2013

Skeppssättningar bär på en intressant historia

Skeppssättningarna här i Norden verkar inte ha varit dödsskepp som symboliskt förde den döde till en annan värld utan tycks ha varit en symbolisk beskrivning av människornas aktiviteter på sjön. Det hävdar arkeologen Joakim Wehlin, som arbetar vid Göteborgs och Gotlands universitet. Enligt honom visar skeppssättningarna på ett nätverk av maritim verksamhet runt Östersjön och längs kusterna i nästan hela Norden för ca 3000 år sen.

Bronset som kom söderifrån har diskuterats och undersökts noga men folken som importerade dom verkar inte ha undersökts lika noga, av det enkla skälet att det varit svårt att finna spåren av dom. Nu har så vissa skeppssättningar undersökts och man har funnit saker som tyder på att de verkligen visar hur folk färdades för ca 3000 år sen på haven i jakt på brons, bärnsten och andra godbitar.

De som ligger begravda i eller kring skeppssättningarna behöver inte ha haft med den maritima verksamheten att göra eller så begravdes de där efter ett långt hårt liv som sjöman. Den föregående meningen är en spekulation från min sida och har inget med Joakim Wehlins arbete att göra.

Kanske hällristningarna talar sanning, att båtarna verkligen var så stora som antyds där? Man har hittat spår av stora båtar i Danmark och rester av dom i Sverige. Vi får väl börja kolla bottnarna i Östersjön och Kattegatt ordentligt så kanske vi får klarhet i hur skeppen såg ut för 3000 år sen.
Båt på hällristning i Flyhov, Västergötland. Bild från Wadbring.com



"Hur länge har du tänkt dröja med att följa den väg du menar är den rätta?"

lördag 23 mars 2013

I kväll tänder vi på!

Bild från NASA.

Tänd alla lampor ni har! Se till att utrota mörkrets makter med kunskap, inte politik. Kylan ska bekämpas med ljus, inte mörker. Vi ska inte visa vår solidaritet och sympati med fattigare människor genom att släcka våra lampor. Vi ska hjälpa de fattigare att skaffa sej ljus istället.

Det är synd om oss vanliga människor som blivit politikernas schackpjäser när energifrågan har diskuterats. Man vinner inget på att släcka några lampor. Däremot vinner vi mycket på forska kring riktiga energikällor. Inte vind, inte kol, inte vågkraft utan riktig energi. Gissa vad som är en riktig energikälla?



"Början är den viktigaste delen av arbetet."

Den tysta diskrimineringen

Glöm allt om diskriminering pga hudfärg, kön eller liknande för ett litet tag. Tänk er istället en sorts diskriminering som får fortgå hela tiden, utan att någon gör nåt åt det. Så fort man påtalar denna orättvisa nickar folk instämmande men ingen gör nåt åt det. Jag skulle vilja säga att det är den vanligaste formen av diskriminering vi har och den mest fördomsfulla. Jag talar om åldersdiskriminering, inte bara den riktad mot äldre utan alla ålderskategorier.

Den får fortgå därför att samhället mer eller mindre förväntar sej att vi ska agera utifrån förutbestämda och oskrivna regler för hur man ska bete sej med och inför varandra. De som bryter mot dessa regler blir utskrattade, förlöjligade eller ses som fjantar. Kort sagt diskriminerade. Ordet diskriminering betyder ordagrant skilja ut, sära på. Man väljer alltså ut folk och skiljer dom från mängden därför att man anser att de inte hör hemma i mängden, eller ser dom som ett hot på nåt vis. Det är därför en del telefonbolag försökt hindra äldre från att teckna abonnemang för att de inte trott att de ska leva så länge till. Det om något är en sjuhelvetes fördom.

Unga vuxna å sin sida förväntas agera vuxet från den dagen de fyller 18 år. Gör de inte det blir de sedda som barnsliga eller störande element. De skiljs ut från mängden och får utstå en massa dumheter från "de som vet bäst" och den stora massan tiger och tittar på utan att göra nåt, vare sej för att hjälpa de diskriminerade att bli "vuxna" eller se till att stoppa diskrimineringen.

Jag tror här vi har den egentliga orsaken till alla andra sorters diskrimineringar. Vi har oskrivna regler för hur vi alla ska uppföra oss och bete oss och kommer det någon/några som inte följer dessa normer blir vi osäkra eller irriterade. Vi gör allt för att behålla status quo (läget oförändrat på latin) och de som inte följer våra regler efter att vi gett dom deras "order" blir följaktligen diskriminerade.

Diskriminering har alltså, som allt annat negativt i samhället, sin grund i fördomar om andra människor och deras seder och bruk. Okunskap gör oss påfallande ofta till diskriminerande varelser. Är vi i så fall okunniga om varandra? Det tror jag faktiskt. Vi söker kunskap om varandra, på olika sätt. De som inte vill lära sej om andra är inte nödvändigtvis de som diskriminerar. Ibland kan kunskap leda till diskriminering i alla fall. En underlig paradox, inte sant? Förmodligen beror det på felaktig kunskap.

Ska vi bli av med åldersnojan får vi se till att bli av med fördomarna gentemot våra förväntningar på vad som ska kallas gammal. Utseende och förmåga stämmer inte alltid överens och ålder är bara en siffra.



"En dom låter sig motbevisas men aldrig en fördom."

fredag 22 mars 2013

Fotohörnan: En som minner om våren

Istället för etiketten Dagens foto, som ju ändå inte gick att uppfylla fullt ut med en bild om dagen, tar jag nu till Fotohörnan. Det är ändå ingen som kommenterar mina foton eftersom de så sällan har med dagsnyheterna att göra. Såna här inlägg är mestadels till för att fylla ut de dagar jag inte kommer på nåt speciellt att skriva eller inte har något inplanerat. Nu slänger jag bara ut en bild som jag hoppas ska frammana inre bilder av våren. Den här globala uppvärmningen verkar ju inte funka direkt. I alla fall inte teorin om den mänskligt skapade uppvärmningen. Det gröna tänkandet funkar endast på reella ting, som gräs, träd och trädgårdar.


Bilden ifråga är en gammal "goding" här på bloggen. Jag tog bilden våren 1994 då jag bodde i Uppsala i samband med studier där. Det var en lugn och stilla morgon. Bara fåglarna hördes. I övrigt var allt helt stilla. Jag hade då en kompaktkamera av märke Olympus jag hade vunnit i en tipstävling. Den bytte jag in fem år senare mot en APS-kamera. Den i sin tur sålde jag och bytte till digitalfoto lite senare.



"Stress är den moderna formen av självmord."

torsdag 21 mars 2013

Ljusets timme

Så här skrev jag 31 mars förra året:
"


Precis som förra året firar jag och många andra realister Ljusets timme mellan 20.30 och 21.30. Det gör jag genom att hålla tänt så mycket som möjligt. Dessutom är vi ju på väg mot ljusare tider i och med att vi passerade vårdagjämningen för tio dagar sen. Håll ljuset levande och låt inte mörkrets makter bestämma agendan!

Fler skriver om detta poänglösa jippo som naturligtvis sen länge införts i Nordkorea, med stor framgång.Jag avslutar med detta uttalande: Earth Hour är inget annat än motsatsen till progress, utveckling. Det är en dedikation till allt och alla som vill att fattiga ska fortsätta vara fattiga, till alla som vill förstöra miljön genom futtiga jippon samt till allt som vill att 500 års utveckling inte ska betyda något alls.
Dessutom: Vill du mörda, överfalla och våldta dina medmänniskor? Passa då på under denna timme! "

Jag kommer även i år att fira ljusets och vänlighetens timme genom att ha så mycket tänt som möjligt. Dumhetens timme får stå för de som inte vet bättre. Vi andra firar ljusets timme.



"Avund är den sannaste formen av smicker."

onsdag 20 mars 2013

När miljötänkandet bedrar visheten

Jag har många gånger skrivit om det här med sopsortering och problemen kring detta. Framför allt därför att folk i gemen egentligen inte bryr sej ett jota om det. Man slänger gladligen brännbart med komposten och plast hamnar i papperskärlen. Jag har hela tiden hävdat att förutom kompostering* och papper är det inte mycket som är bra med att dela upp soporna i olika delar. Ju mer jag ser av det desto övertygad är jag att jag har rätt i att själv strunta i att sopsortera. Papper och kompost kan man dela av från det övriga för matrester är inte trevligt att se när man slänga sina andra sopor. Man kan ju slänga ut matresterna i skogen (eller varför inte köpa mindre mat!) och kaffesumpen kan man sprida ut i gräsmattan.

Men allt annat är det lika bra att man slänger tillsammans för det är ju trots allt energi som kan användas som biobränsle eller uppvärmning. Det är synd att vi ska betala för att göra sopgubbarnas jobb, dvs hantera soporna. Vi hade annars kunna leva lite mer miljövänligt genom att vi eldar upp de sopor som inte direkt är farliga för vår omvärld och bara skickar iväg det som är farligt. Nu skickar vi iväg allt utan att vi egentligen får nåt tillbaka för det. Man skulle faktiskt kunna hävda att det gamla systemet med sopnedkast var mer miljövänligt än dagens sopsortering, framför allt de sopstationer där vi ska lämna in allt. Har ni sett hur det brukar se ut vid såna platser? Jag har beskrivit detta förut så jag behöver inte göra det igen. Men jag säger bara, sopsorteringsplatserna är INTE miljövänliga!

*Bloggers rättstavningsprogram gillade inte ordet kompostering och föreslog istället kompanistryk, vad nu det har med saken att göra.



"I Californien kastar de inte skräpet, de gör TV-serier av det."

tisdag 19 mars 2013

Snön den bara vräker ner...

Jag är nu högaktligen jävligt trött på den här vintern. Det är visserligen bara mars och snön ska ligga kvar en bit in i denna månad på dessa breddgrader, men det ska inte komma mer av den här varan från himlen.


Hoppas det snart vänder. Den här globala "uppvärmningen" tycker jag inte om.



"När en stat förkväver kritik och protester berövar den sig själv förmågan att rätta till sina egna fel."

måndag 18 mars 2013

Medias överdrifter om samhällets problem


Är det verkligen så illa ställt med "Folkhemmet" som det framställs i medierna? Överdriver man inte problemen hos vissa människor? Är syftet med artiklar om en del personers problem verkligen att belysa just dessa människors problem?

Jag har länge tänkt skriva om förhållandena i samhället, som jag anser överdrivs i media. Jag vill inte påstå att allt bara är bra i samhället men mycket är bara uppblåst enligt principerna för journalismens sensationer, det jag kallar sensajournalism. Jag hävdar att syftet med såna här artiklar, som talar om att samhället är på väg utför, egentligen är att racka ner på regeringen och dess politik. Mönstret är nämligen sej likt hela tiden. Oavsett vilken regering vi har så går motståndarsidans press ut och kritiserar den med såna här artiklar. Att det i realiteten är de kommunala politikernas fel att samhället på vissa håll inte fungerar blundar man för. Det är rikspolitikerna man känner till och vill åt, till varje pris.

På lokal nivå är det sällan som politikerna granskas lika ordentligt som på riksnivå. Här finns alltså större möjligheter för småpåvar och diktatorer i miniformat att frodas. Jag upplever samtidigt att lokala journalister hellre vill hålla sej väl med politikerna än granska dom, av det enkla skälet att politikerna gärna gynnar vanligt folk som såväl journalisterna som politikerna känner. Samtidigt finns det gott om "starka män" inom det lokala affärslivet som påfallande ofta kan påverka politiken och tjänstemännen, många gånger genom sin blotta existens.

Det är denna sortens lokaldiktatur som är den främsta orsaken till att samhället som helhet inte längre fungerar. Rikspolitikerna försöker verkligen göra nåt åt stagnationen och det konservativa tänkandet i kommunerna men så länge folk fortsätter rösta på det "som alltid har funkat för oss" så kommer utvecklingen att gå sakta, alldeles för sakta. Jag skulle vilja säga att vi har fått behålla vårt moderna samhälle trots de lokal politikerna och deras smutsiga affärer.

Inte alla kommunpolitiker är så här, det ska sägas till deras försvar, men påfallande många har blivit det med åren. De har blivit så vana vid att ha och utöva makt att de inte längre ser att deras verksamhet skadar mer än är till nytta för staden/byn/samhället. Det påverkar journalisterna som hellre skriver om dravel och dumheter istället för att granska makthavarna. Men jag antar att skadegörelse på en lampa i en lada eller att en kvinna vunnit 500 kr på en trisslott är lugnare att skriva om för en lokalreporter än att kolla vad kommunpampen har för sej.

Det så klart, mycket av det dagens rikspolitiker skriver och/eller säger verkar inte granskas närmare av riksreportrarna heller. Många grodor som slinker igenom där utan att någon journalist bryr sej speciellt mycket om att granska det. Men de står ju ofta på makthavarnas sida nu för tiden och vill hellre äta smulorna från deras middagsbord än undersöka vad makthavarna äter för något.

Men jag har verkligen avvikit från ämnet. Överdrifterna är många i vårt mediasamhälle. Visst finns det folk som lider men dessa fall är inte orsakade av rikspolitiker och tjänstemän utan av ett stelbent småpåvesamhälle som bildat småstater i staten nästan överallt i landet. Försäkringskassan nekar inte folk pengar överallt i landet och Arbetsförmedlingens medarbetare är inte elaka näbbgäddor överallt. Det är på vissa platser detta sker och det verkar hänga samman med förekomsten av maktfullkomliga politiker och tjänstemän inom ramen för en enskild kommun.

Medierna gillar snyfthistorier och vill gärna ge hela landet (och sittande regering) skulden för att dessa historier uppkommit. Men jag tycker inte vi ger upprättelse åt de drabbade genom att göra dom till politiska och ideologiska martyrer. De ska inte offras eller ge folk chansen att rasa mot några som inte har med saken att göra. Ansvarig minister kan förstås se till att regelverket och lagarna skärps och förtydligas men så länge utrymmet för alltför vidlyftiga tolkningar är så stort att folk fortsätter drabbas av stelbenta byråkrater med paragrafrytteri som enda hobby kommer enskilda människor att tvingas lida, vilket ger sensationshungriga journalister fler chanser att vädra ut sitt professionella hat mot de ideologier de ogillar.

Än en gång, det är inte rikspolitikernas fel att samhället hackar en aning. Det finns heller inga genomgående problem i samhället som förtjänar att offras på sensajournalismens altare. De problem som existerar (skolan, likgiltigheten gentemot varandra, vården) tas visserligen upp till diskussion men avfärdas i nästa andetag eftersom det inte verkar finnas någon vilja att lösa dom. Min sista fråga är: Vilket är syftet med att hela tiden hugga mot fel strupe (dvs ge sej på regeringen och andra rikspolitiker)?



"Jag behöver inte inledas i frestelse,
jag kan gå själv"

söndag 17 mars 2013

Helgonmyten kring St Patrick

Idag har Gertrud namnsdag i Sverige. Irland firar St Patrick, deras stora helgon och mer än någon annan figur en sammanhållande person för alla irländare (inklusive de ölpimplande fanatikerna i USA, "irrländarna"). Det är framför allt tack vare amrisarna som firandet av St Patrick blivit så stort.

Som framgår av wikipediaartikeln lutar forskarna åt att legenden om St Patrick är ett konglomerat, en blandning, av två olika berättelser om två personer som verkade ungefär samtidigt på Irland, på 400-talet. Den ene hette Palladius, utsänd av den kristna kyrkan för att verka bland irländarna på 400-talet, och den andre hette Ciaran, en irländare som fattat tycke för kristendomen och ville sprida den bland sina landsmän på 500-talet.

Det är ofta så, inte bara med helgon utan med alla personer man hyllar flera generationer efter deras död, att man kommer ihåg fel visavi de berättelser som finns om dom. Det är väl därför många personer har samma personligheter och liknande drag trots att de enligt legenderna är olika personer. Men varför lät myten och legenderna honom födas i Skottland? Skottland var nämligen ingen del av Romarriket när legenden om Patrick utspelade sej.

Jag tror att det beror på alla kopplingarna mellan Irland och Skottland som existerat sen tusentals år tillbaka och att irländarna helt enkelt gjorde den kopplingen att han var från Skottland, trots att Palladius, den som man tror var den verklige Patrick tycks ha varit från södra delen av ön Britannien.

Inget av allt detta hindrar att det verkligen har funnits en person vid namn Patrick som genomgått allt som står om honom i legenderna. Problemet är att vi inte hittar något som stöder alla påståendena. Palladius och Ciaran är verkliga personer som har berättelser om sej som liknar de om St Patrick väldigt mycket. Därför gör en del forskare det antagandet att folkminnet kommer ihåg fel och har blandat ihop dessa människor till en enda och gett honom det romerska namnet Patrick (Patricius vilket betyder faderlig).


"Grönt är skönt"

Vanlig mat världen över

Mat är mat, var man än i världen vänder sej. Att vi skulle må bättre av en viss sorts mat bara för att den är exotisk verkar konstigt. Samma sak att vi skulle må generellt sämre av samma sorts mat. Mat är till för att organismen ska fortleva, gärna med hälsan i behåll. Att den tillför näring och starkt bidrar till vår fortsatta hälsa är ställt utom allt tvivel. Men det DN rapar upp tillför inget alls. Vet man alls vad "nordisk kost" är för något?

Nordisk mat är till stora delar gryn, fläskkött, fisk, frukt, bär, smör, grädde och dylikt. Dessutom har vi sen länge komplimenterat denna mat med mat från olika delar av världen. Mat är kultur och matkultur är den viktigaste formen av kultur. Våra förfäder mådde bra av den grunden plus alla tillägg. Någon diet levde man inte efter för det hade man varken tid eller råd med. Vi behöver inte heller följa några dieter för det räcker med följande grundregler: Ät regelbundet, vräk inte i dej maten, ät bara tillräckligt för att bli mätt varje gång, rör på dej minst 30 minuter varje dag oavsett vilket sätt du än rör dej samt njut av det du gör, vad det än är du gör.

Som sagt, mat är mat och att vi skulle må bättre av en "diet" är bara nonsens. Envar mår bra av det som han/hon känner sej bra av, så länge det inte gör oss sjuka. Det som ser omedelbart tilltalande ut för ögonen är förmodligen det också. Jag kan inte tänka mej dock att något av detta är bra för någon normal människa. Maten nedan är dock fullt ätbar i alla lägen.

Bra mat utan dieter. Bild från Veronika i fokus.



"Det är skillnad på andar och andra"

lördag 16 mars 2013

Dagens foto


Så här såg det ut vid sjön Ekoln strax söder om Uppsala våren 1994. Bilden är nyligen inskannad med modern skanner. Det var en väldigt vacker morgon vill jag minnas. Kylig, klar och vacker. Det var gott om fåglar på och över vattnet och allt var i stort sett stilla.



""Fred", det är när ingen skjuter. "En rättvis fred", det är när vår sida får sin vilja fram."

fredag 15 mars 2013

Higgspartikeln lever

Higgspartikeln verkar vara en realitet. Förra året var osäkerheten stor kring dess existens men nu verkar de flesta vara säkra på sin sak, de har funnit rätt partikel. CERNs forskare anser att de är på rätt spår. När ska då Higgs, Brout och Englert få Nobelpriset i fysik? Robert Brout dog visserligen 2011 vilket gör att han inte kan få priset men han kunde åtminstone omnämnas i motiveringen. Dessa tre var ju de som, oberoende av varandra, räknade ut den här partikelns existens i början av 1960-talet. Inte dåligt, va?






"So a Higgs Boson particle walks into a catholic church
A priest walks over to it and says "Hey, you're not allowed in here!" to which the particle replies, "But without me, how can you have mass?" rimshot"

torsdag 14 mars 2013

Ny påve!


Den katolska världen har fått en ny påve, Franciskus I. En argentinare med italienskt påbrå som vigt sitt liv åt kyrkan. Varför man väljer detta framför andra yrken kan man ju diskutera men han har gjort sitt val. Där stod han igår kväll och pratade lite sävligt om vad han ville. Sen ledde han den församlade publiken i en bön. Kul prick. Sen får vi se hur han blir som påve. Han är 76 år så han är inte direkt purung.



"Säg det med en blomma"

onsdag 13 mars 2013

Bäva månde alla klimathotare!

Så här snart fyra år efter de första avslöjandena av det som nu kallas Climategate har så den sista koden släppts så att alla breven kan läsas. Ska bli intressant att följa denna utveckling. I korthet kan sägas att inga politiska eller ekonomiska ligger bakom att dessa brev nu släpps till allmänhetens fromma. Inte heller några konspirationer eller hackare ligger bakom brevsläppen. Det verkar vara ett verk av en "vänlig" själ som själv är verksam inom klimatforskningen. Läs själva det den person som gett oss climategatebreven skriver om varför han/hon gör så här:

Från brevet: Majority of the emails are irrelevant, some of them probably sensitive and socially damaging. … Yet it’s possible that the most important pieces are among them.  Nobody on the planet has held the archive in plaintext since CG2. … no conspiracy, no paid hackers, no Big Oil.  The Republicans didn’t plot this.  USA politics is alien to me, neither am I from the UK. … Briefly put, when I had to balance the interests of my own safety, privacy\career of a few scientists, and the well-being of billions of people living in the coming several decades, the first two weren’t the decisive concern. It was me or nobody, now or never.  Combination of several rather improbable prerequisites just wouldn’t occur again for anyone else in the foreseeable future.  The circus was about to arrive in Copenhagen. … We can’t pour trillions in this massive hole-digging-and-filling-up endeavor and pretend it’s not away from something and someone else. … It’s easy for many of us in the western world to accept a tiny green inconvenience and then wallow in that righteous feeling, surrounded by our ”clean” technology and energy that is only slightly more expensive if adequately subsidized. Those millions and billions already struggling with malnutrition, sickness, violence, illiteracy, etc.  don’t have that luxury.  The price of ”climate protection” with its cumulative and collateral effects is bound to destroy and debilitate in great numbers, for decades and generations.

Texten ovan är kopierad från TCS. Som sagt, vi får se framtiden an. Räkna dock inte med att svenska medier kommer att se med blida ögon på detta. De kommer förmodligen fortsätta sitt alarmistskrivande och blunda för dessa brev.



"Många människor intresserar sig alltför mycket för vad de har och allt för lite för vad de är."

Myten om de politiserade barnprogrammen

Det har rasat en diskussion i många år huruvida barnprogrammen på 1970-talet var politiserade och indoktrinerade barnen med diverse propaganda för Saken. De flesta har pratat om att det var den röda sidan som skulle ha stått för indoktrineringen medan några andra har sagt att den blå sidan stått för indoktrineringen. Jag skulle tro att det är viktigpettrar på båda sidor som på nåt sätt velat komma åt de som gjort programmen.

John Blund är förstås ett exempel på ett politiskt motiverat barnprogram, gjort som det var i Östtyskland och sålt till andra länder för en billig penning, även om jag har förstått att det fanns starka undertoner av kritik mot den östtyska staten inbäddat här och var i berättelserna.

Men det är ju barnprogram vi talar om. De ska vara roliga och informativa på samma gång. Jag kan förstå de som läser in politik i allt för de ser väl också partipolitik och politiska ideologier överallt. Men jag ser inte politik i vare sej "Vilse i pannkakan" eller "Trolltider". Jag ser snarare folk som ville underhålla barn och samtidigt ha kul själv. Att det förra programmet inte föll en sån som mej på läppen har mer med personlig smak att göra.

Nej, politik kan jag inte se i barnprogrammen. I alla fall ingen medveten sådan. Att man vill stå upp för den lilla människan, den enskilda gentemot de som vill en ont är en mer generell rättvisetanke, en icke partibunden politisk åsikt. Att man vill roa andra är inte politiskt bundet heller. Bara skoj. Men vill man se nåt finns det där, för alla som är villiga att hjärntvätta sej själva.



"Det finns TV-program så sliskiga att man borde varna folk med sockersjuka i förväg."

Tips för en god sömn

Ett bra sätt att somna fort och få en bra sömn, oavsett om du sover nattetid eller dagtid, är att intala dej själv att du är trött. Men låt det inte stanna där. Du bör låta dina ögon endast vara halvöppna och titta gärna snett ner, mot golvet eller nåt på ett bord. Prata även så släpigt du kan och undvik att göra några alltför ansträngande aktiviteter. Så ska du göra högst en timme innan du går och lägger dej. Läs gärna en bok i sängen sen och låt den liksom vagga dej till sömns. Prata så lite som möjligt med andra för pratet kan väcka dej till liv igen.



"Hela samhället borde ta en tupplur på eftermiddagen."

tisdag 12 mars 2013

Dumheter världen över

Dags igen för ännu en episod av det vi kallar Dumheter världen över. Det synes ingen ände på denna globala verksamhet och tokigast torde vara alla dessa turer kring folk som tvingas gömma sej på hemlig ort för att våra stelbenta byråkrater vars människoförakt inte känner några gränser vill tvinga tillbaka dessa som gömmer sej. Samtidigt fortsätter naturen trotsa våra klimatforskares prognoser. Nästan hela Nordeuropa är lamslaget efter stora snöfall. Bilvägar, järnvägar och flygplatser är antingen stängda eller svåra att nå.

Ny påve på gång. Jag vet i alla fall vem som skulle passa. Vem då, kanske ni undrar. Nån av dom Bill Maher nämner så klart!




"Jag gifte mig aldrig. Det behövdes inte. Hemma har jag tre husdjur som är fullgoda ersättare; en hund som morrar hela morgonen, en papegoja som svär hela eftermiddagen och en katt som kommer smygande hem sent på natten."

måndag 11 mars 2013

Fotohörnan: Vad tycker ni läsare om mina bilder?

Jag har den här bloggen främst för att visa upp mina åsikter och för att visa vilka typer av foton jag tar, såväl professionellt (i jobbet alltså) och privat. Nu vill jag kort och gott veta vad eventuella läsare av min blogg tycker om mina bilder. Jag tycker mej nämligen inte se bilderna nånstans ute på nätet och ingen har frågat mej heller om de får använda nån bild nånstans. Det rör mej inte i ryggen, det är uppskattning jag är ute efter, inte att, eller om, andra använder mina bilder. Det får bli en senare fråga.

Vad tycker ni om den här bilden?





"Låt oss vara tacksamma för dumbommarna. Utan dem kunde vi andra inte göra succé."

söndag 10 mars 2013

Hur många gånger?

Hur många gånger....

...har du sett en text skriven med blindskrift och känt efter för att se om du kan läsa den som blinda kan?

...har du sett företaget Intersports skylt över butiksingångarna med dess underliga krumelur före själva namnet och undrat om det egentligen inte står Vintersport?

...har du vaknat före klockan/klockradion av något oljud eller för att du oroat dej för att inte kunna vakna i tid?

...har du försökt komma på nåt vitsigt eller på annat vis smart uttänkt under ett samtal och först kommit på nåt som är det minsta kvicktänkt långt efter du gått ifrån samtalet?

...har du varit mer intresserad av paketeringen av presenterna du får i julklapp och till dina bemärkelsedagar än själva innehållet i dom?

...har du läst listor som denna och tänkt att du kan skriva bättre listor?



"Why is it always me?"

lördag 9 mars 2013

Dagens foto

Salzburg i maj 1990. En varm och solig dag med enstaka moln. Vackra hus och ett välfungerande samhälle.



"Det är barnsligt att tro att man kan få människor att älska varandra. Att få dem att respektera varandra är inte någon fullständigt utopisk tanke. Men det fordrar först och främst att de känner varandra. Måtte Olympiska spelen bidra till det."

fredag 8 mars 2013

Kvalitet ska avgöra, inte tillgängligheten

På förekommen anledning:
Vi har ett problem här. Radiotjänst och SVT vill ha pengar för att folk med mobiler och surfplattor kan se SVT i sina apparater. I sej är det inget problem att så sker, men en skatt är i så fall mer giltig än en TV-avgift. Dessutom är det kanske så att bandbredden inte räcker till. Så för att SVT och staten ska kunna få sina pengar måste bandbredden räcka till.

Kvaliteten på utsändningen och bandbredden är viktigare än tillgängligheten. Så tills dess att detta sker är SVTs krav på att vi ska "göra rätt för oss" ganska orimligt. Jag vet inte hur många som jag talat med som säger att uppkopplingen blivit långsam, ibland plågsamt långsam.

Dessutom är en så liten skärm som den i en mobiltelefon eller surfplatta så löjligt liten att framtida generationer kan komma att drabbas av myopi pga vårt plirande på miniskärmar. Detta sista är inte direkt kopplat till det ekonomiska utan är en mer praktisk fråga. Det är en av anledningarna till att jag, som fortfarande vid snart 40 års ålder har bra syn, inte vill ha den förstörd av en skärm mindre än 10 tum.

Tänk på det, ni som vill ha pengar av folk med mobiler och surfplattor. Kvaliteten på bandbredden är viktigare än tillgängligheten.



"Den som köper det han inte har råd med får sälja det han inte kan undvara"

torsdag 7 mars 2013

Besserwissern talar

Skillnaden mellan orden landsort och landsbygd är himmelsvid, så att säga. Det första ordet betyder en ort som ligger ute i landet i jämförelse med Stockholm. Det andra ordet betyder bygder ute i landet utanför en stad vilken som helst.

Landsort är också namnet på en by på ön Öja söder om Nynäshamn.




"Akta er för att trampa en verklig dumbom på tårna, hans liktornar läks aldrig."

Behovet av traditioner och riter

Vi människor har ett behov av traditioner och riter. Vi behöver bekräfta för varandra vilka vi är. Jag fick denna väldigt kända och uppenbara uppenbarelse när jag såg foton på en ung mans konfirmation någon på 1990-talet. Konfirmationen är en rest, en överlevande rest från en tid då man räknades som vuxen vid ca 15 års ålder. För att sen bevara den traditionen har den fått en religiös dimension men inte är väl en tonåring vuxen, ens de brådmogna. Idag har vi flyttat vuxenriten till 18 års ålder. Men den gamla traditionen lever kvar, i religiös form.

Frågan är; behöver vi den religiösa fernissan i den här traditionen? Jag tycker inte det. Det handlar om att tas upp i samhället och samhället är inte beroende av religiös fernissa. Inte nu längre och egentligen inte förr i tiden heller. Religion är skapat i våra hjärnor för att förklara det vi inte kunde förklara för länge sen. Det handlar om att växa upp, såväl som individ och som art. Kanske den här traditionen kan göras om till att handla om ett förbund mellan mänskligheten och kunskapen, snarare än mellan mänskligheten och hjärnspöken. Vi bör fira att vi som människor omfamnar vetenskap och kunskap istället för den fernissa som idag dominerar initieringsriten in i vuxenvärlden.

Religion som den ser ut idag kanske inte behövs utan dess gränser får förflyttas till det mer andliga, det vi inte kan kan se eller förnimma. Kan vi skapa gudar av nebulosor, svarta hål och gasmoln?



"Den högsta nöjet i livet är att göra det som folk säger att du inte får."

onsdag 6 mars 2013

Kometen!

PanSTARRS på sin väg genom rymden. Foto: Tsuyoshi Sawada/ALMA Photo Diary

Om du tittar åt väst från den elfte mars, längs med horisonten ca en timme efter solens nedgång, kan du under månen se en suddig fläck, en komet. Forskarna har gett den namnet C/2011 L4, men är också känd som PanSTARRS. Låt oss hoppas på en klar himmel runt den trettonde mars då den ska synas som bäst. Mer information om den här kometen finns på den här bloggen.


"Lita aldrig på en dator som du inte kan kasta ut genom fönstret."

tisdag 5 mars 2013

Nu ger jag FN i den organisationen!

Från lises.net
Nej, inte fan i larvig förkortning utan som i Förenta Nationerna. Inte så mycket det USA anklagar FN för att vara, ett dryckeslag, utan mer för maktfullkomligheten som styr hela organisationen. Lite fylla gör ingen glad men maktgalenskap är vad gör FN till vad det är idag. De olika organisationerna som jobbar under FNs beskydd verkar också ha sin beskärda del av megalomaniska människor. FN har blivit en diktatorernas klubb, en plats där rika mäktiga människor från fattiga länder kan frottera sej med rika mäktiga människor från rikare länder. Där sitter de och gottar sej i glada vänners lag.

Trist att makt ska korrumpera så mycket och föra dom bakom ljuset. FN är i mina ögon ett större fiasko än någonsin EU eller någon nationalstat.



"Antag att du är en idiot. Och antag att du är med i regeringen. Nej, nu upprepade jag mig."

måndag 4 mars 2013

Upprörande om apoteken

Ett typiskt apotek. Bild från Aftonbladet.

Jag vidarebefordrar ett meddelande min mamma skrev på e-post till mej för bara några minuter sen:

"Jag är arg ledsen, besviken och upprörd över Kronans Droghandels agerande i Lima. Apoteket är 100 år gammalt och när det privatiserades fick KD pengar från staten för att hålla det igång. Nu ska KD lägga ner det för det är inte LÖNSAMT! Det hör till Coop som är f d Kooperativa Förbundet. Detta startades för att medlemmar skulle ha ett bra alternativ till de dyra penningslukande butikerna. Lönsamhet fanns inte med på programmet utan det skulle bara gå runt. Man hade ingen VD eller något sådan tjafs, utan föreståndare på alla ställen. Folk i Lima har flera mil till nästa apotek och alla har inte bil, bussen går enbart ett par gånger om dagen. Det finns gamla och sjuka människor där också. Lena Olsson har ställt en fråga till Hägglund om detta.
Så här får det inte vara!"

Naturligtvis får det inte vara så här. Det gick lite väl fort där när man privatiserade. Man tänkte helt enkelt inte över vilka konsekvenser det skulle få för glesbygden när allt såldes ut på det här viset. Det ska inte vara privatisering för privatiseringens skull utan för att vara ett privat alternativ till det offentliga. Som det är nu får folk i glesbygden det allt svårare att nå ett apotek när de känner sej krassliga eller ska hämta ut sin medicin. Många gånger finns inte ens affären kvar heller så var ska de hämta ut sina medikamenter nånstans då?

Man tänker helt enkelt inte längre än pappret man skrivit ner sina propositioner på räcker.



"Ett äktenskap utan tystnad är som en bil utan bromsar."

Att mäta en årstid efter dess temperatur är inte vetenskapligt grundat

SMHI brukar ju som bekant mäta våra säsonger, det vi kallar årstider, efter den rådande temperaturen under en viss tidsperiod. Till exempel är våren kommen när dygnsmedeltemperaturen når över nollan mer än fem dygn i sträck. Motsvarande gäller hösten, att temperaturen över fem dygn är under fem grader. Om sen temperaturen ändras så det blir varmare eller kallare efter denna period har ingen betydelse enligt dessa meteorologer. Den nya årstiden är vad som gäller enligt deras regler.

Det meteorologiska sättet att beräkna årstider är tyvärr inte grundat i äkta vetenskap. Det är ett enkelt och mycket trubbigt instrument framtaget för att de själva ska bringa ordning i det kaotiska system vi kallar väder. Det är en del av vädermönstret som på sikt blir till klimat. De trivialiserar alltså vårt återkommande väder för att slippa ta med alla variabler i beräkningen. Det gjorde våra förfäder också när de uppkallade årstiderna efter det de såg omkring sej och benämnde det efter rådande omständigheter. Men detta sätt har en fördel. Kommer snön tillbaka i mars räknas ändå perioden in i vintern enligt detta sätt att se på årstiderna och skulle den smälta bort på hösten är det fortfarande höst. Vintern är inte här för att stanna bara för att lite lappmögel råkat ramla ner från himlen och temperaturen under fem dygn varit under nollan efter det.
Vinter, vår eller vad? Bild från Bolsängen.

Våra förfäder i Norden såg det lite annorlunda än SMHI. Vinter är ett ord som betyder vit och syftade helt och hållet på att marken var täckt av snö eller frost. Vår betyder grönska och syftade på det som kom ur marken när snön hade lämnat den. Sommar betyder kort och gott halv och syftar på den ljusa halvan av året. Höst betyder huggen och har med skörden att göra. Som ni kanske märker är det en hel del tid på året som då saknar namn. VI brukar kalla det vårvinter på den tidiga delen av året och tidig höst eller senhöst på den senare delen av året.

Det är uppenbart att någondera definitionen är vare sej nöjaktig eller vetenskaplig. SMHIs ger sken av att vara vetenskaplig då man strikt går efter mätning av temperaturen men det faller på att det är alldeles för endimensionellt. Att gå efter utseendet på naturen från säsong till säsong är lite ensidigt det med. Det vore en god vetenskaplig gärning om man slog ihop dessa sätt att observera och diagnostisera årstidsväxlingarna på till ett nytt sätt att presentera meteorologi på. Det är ju sen länge fastslaget att temperaturen i marken inte nödvändigtvis hänger ihop med den i luften eftersom luft har mindre densitet än jord och således är mer påverkbar gällande temperaturväxlingar.

Det här sista märks inte minst nu när luften når upp till fem-sex grader medan snön i stort ligger kvar. Mosig javisst, men den ligger kvar på många platser. Nätterna är fortfarande svinkalla. Så våren är fortfarande långt borta även efter det att SMHI deklarerat att den har kommit. Tyvärr är det SMHIs ovetenskapliga sätt att beräkna årstiderna som gäller officiellt. Vi får väl byta namn på årstiderna om de envisas med sina definitioner.



"Klimatet är vad vi förväntar oss, vädret är vad vi får."

söndag 3 mars 2013

Dumheter världen över

Från rnw.nl

Desperata människor är som en trängd katt, våldsamma och snara till hot. Det märks nu inte minst när en dödslista presenteras över personer varav vissa visserligen förtjänat att förlöjligas men absolut inte dödas. Lars Vilks är med och även om han är en talanglös konstnär (jag tecknar nog bättre!) innebär det inte att han ska tas av daga. Han har all rätt i världen att göra narr av vad som helst, oavsett vad det är, INKLUSIVE religion!

Samtidigt slår det mej att när jag ska leta efter bilder på religiös humor hittar jag väldigt mycket rörande kristendomen, någon enstaka är mer generiskt riktade mot en gudom, men rörande islam, judendomen och andra religioner är det sämre ställt. Är västvärlden så rädd att stöta sej med folkslagen bakom dessa religioner? Framför allt islam är det dåligt ställt med. Patetiskt...



"Det var en mörk och stormig natt."

lördag 2 mars 2013

Fotohörnan: Olika fototyper

Det finns olika sätt att ta foton på och det finns olika sätt att ta foton. Det finns också olika sätt att vara fotograf på. Jag talar nu inte direkt om yrkesfotografer kontra amatörfotografer eller ens duktiga och dåliga fotografer. Jag talar om vad de ser när de klickar och/eller vad de klickar på.

Semester- eller vardagsfotografi.
Det finns dom som bara måste ha med precis allt de ser. Precis allt. De klickar till höger och vänster, upp och ner. Sen finns det dom som knappt tar ett kort men som ändå lyckas få med nästan allt de ser. Båda dessa "klickare" finns bland semesterfotografer och vardagsfotografer. Vad klickar man då på? Jo, människor, mat, byggnader, gator med folksamlingar, blommor, kort sagt allt möjligt. Ofta blir det ett enda sammelsurium av saker som samsas i samma bild. Man vill ha med så mycket som möjligt. Det är väl bra när man sen ska sitta hemma och titta på bilderna för att komma ihåg men det blir väl rörigt för utomstående som ska titta på bilderna. Men å andra sidan är det mer att upptäcka i varje bild.

Jag har själv varit en sån fotograf och när jag nu tittar på de bilder jag en gång tog förundras jag över hur röriga de är. Men det är en del av ens utveckling, både som människa och fotograf. Jag tror inte jag med flit kan ta "semesterfoton" igen. Detta eftersom jag blivit mer uppmärksam på alla detaljer som ska vara med och inte vara med i ett foto. Visst kan jag ta ett översiktsfoto men jag är mer medveten om linjer, kurvor och andra former vilket gör att jag inte längre tänker som en semesterfotograf.

Detaljfotografi.
Sen finns det detaljfotografer, som bara älskar att ta på enskilda saker de ser. Enskilda blommor eller insekter blir ofta föremål för makrofotografi och husen blir ibland utsatta för en fotografisk dissektion.

Vardagsfotografer tar ofta på sina barn/husdjur när de leker, sover och annat. Barnen eller hundarna eller vad det nu kan vara blir modeller för fotografen. Vad de än gör blir föremål för fotografens objektiv. Jag kan förstå alla dessa fotografer. De vill föreviga nåt som aldrig mer kommer igen. Vi kan hoppas att materialet blir kvar så länge att folk 200 år från nu kan se det.

Ovanstående är som jag har upplevt det av att kolla runt på bloggar och hemsidor. Huruvida det är så kan jag inte belägga men eftersom allt som görs här i världen är individuellt torde detta med fotografering också vara det. Vi har en chans nu, vi som levt de senaste 190 åren med fotografering, att bevara våra liv för eftervärlden. Vad vi än tar foto på så är det viktigt att vi tar på det gillar att fota.




"Jag vill bara säga en sak om dagens biografer: det är oftast mer skräp på duken än på golvet."

fredag 1 mars 2013

Bloddopning är inte alltid dopning!

Så här på vårmånadens första dag (snön ligger ju kvar i drivor och SMHIs ovetenskapliga definitioner av årstiderna bryr jag mej inte om) tänker jag gå ut med en åsikt som jag säkert får bannor för: Bloddopning är inte alltid dopning. Strikt talat är det ju att man hjälper sej själv att bli starkare och bättre. Det kan hjälpa konvalescenter att snabbare bli friska. Vad gäller inom sportens värld ser jag endast fuskmentaliteten som ett hinder. Annars verkar det inte finnas några större bieffekter med det. Det är uppenbarligen tillåtet i många fall.

Hemoglobinvärdena är en annan sak, jag länkar till det för att kunna få maximal uppmärksamhet den här gången. Vad man direkt kan göra för att förhöja kroppens prestanda vilket höjer blodvärdena vet jag inte så gå inte på mej på den punkten. EPO har jag inte koll på hur man administrerar det i kroppen, för att tala vetenskapsspråk.

Den etiska och moraliska aspekten, att man hjälper sej själv gentemot sina kolleger som är renhårigare, är en sak. Den har vi inbyggt i oss sen länge att man inte ska kunna ta sej fram i livet på andras bekostnad. Men då jag inte ser att kroppen drabbas av några större men, förutom för hjärtsjuka och förmodligen diverse respiratoriska sjukdomar, förstår jag faktiskt inte varför många former av bloddopning är förbjudet för atleter när det är tillåtet på andra håll. Kanske skulle den minst farliga versionen av dessa metoder som nu är förbjudna släppas fri även för atleter?

Steroider och liknande är däremot direkt farliga saker om man missbrukar dom och dessa produkter är inte till för att göra en till en bättre atlet utan för att hjälpa barn med svårigheter att växa till sej och bli starka som andra barn.

Jag förespråkar inte fusk, vill inte heller att det ska förekomma inom sportens värld men så länge en viss metod inte är skadlig och bevisligen förbättrar ens träning ser jag inte det som fusk.

Besserwisser: Dopning är ett holländskt ord som betyder doppa. Det syftar på en sorts sås som stärker en vid ätandet av övrig mat.




"Misslyckande är oviktigt. Det krävs mod att göra bort sig."

Populära inlägg