söndag 10 november 2013

Två enskilda händelser som motsäger AGW i Norden

Jag har alltid fått höra att ju kallare det blir desto fler stormar blir det, då vädermönstren blir mer kaotiska när luften rör sej mer för varje gång värme tillförs denna kyla. Ju varmare det blir desto färre stormar. Detta kräver förstås att det blir betydligt varmare än det är nu. Likaså att det inte blir för kallt för då stannar det också av till slut. Det är en ganska snäv temperaturintervall som krävs för att det ska gå så här. Så tänk efter nu: De senaste decenniet har dominerats av omväxlande men väldigt regniga somrar och lika omväxlande vintrar. Då och då har vintrarna varit väldigt bistra, vilket vissa fått känna på minsann, och ibland har somrarna varit rejält varma på sina håll.

Nu har jag bara utgått från Norden och ett område på ca två miljoner kvadratkilometer är inte representativt för hela planeten, men gissa vad, det är inte hela planeten egentligen heller. Det genomsnittliga klimatet är sammanräknat av olika väderstationer världen över och ger en statistisk känsla för hur vädret ter sej över tid, inte hur det egentligen har varit på respektive platser. Genomsnitt tar inte hänsyn till ytterligheter, extremer, och reducerar temperaturen och vädret till en kurva som inte ger oss nåt att ta på, om man ska vara ärlig.

Om vi nu återgår till nordiska förhållanden kan jag då rakt inte se något i vårt klimat de senaste 100 åren som ens liknar det scenario som AGW-proponenterna har velat måla upp, och med vilket de lyckas lura politiker och tjänstemän med. Speciellt inte om man ser till hur somrar och vintrar varit, dvs av samma slag hela tiden ända sen isen försvann för ca 10,000 år sen. Det är nästan enahanda hur de fortsatt sin växling mellan sej. Ibland har det blivit varmare, ibland kallare. Perioderna har varit olika långa, med det gemensamt att de har glidit in i och ur varandra. Samma sak med stormar. De har varit speciellt vanliga under övergångarna mellan varmare och kallare perioder. Det sker under längre tidsperioder såväl som kortare. Stormar är ett fenomen som oftast hör samman med att kallare luft tar sej in och blandas i det område där det under somrarna varit varmare luft. Detta kan inte jämföras med de åskväder som drar in på somrarna. De är resultatet av en liknande men betydligt mer lokal process.
Global uppvärmning enligt vissa. Normal vinter enligt alla normala människor. Bild från DN.
Det är likadant över hela planeten. De verkligt kraftiga stormarna kommer som en följd av att kallare luft möter varmare luft efter sommarens slut. Ibland blir det förstås inte några stormar utan istället en massa regn som kan hålla på i veckor utan slut. Det beror helt på vilket vädermönster som vanligtvis dominerar i en viss trakt. Tyvärr för den delen av Norden jag bor i är långvariga regn något som gillas av trakten. De kan ibland börja redan på sommaren och hålla på i evigheter, vilket innebär att de obemärkt glider in i höst bara för att dagarna blir kortare.

Så i all korthet innebär det att såväl somrar som vintrar motsäger AGW, vilket ni alla som läser den här bloggen vid det här laget borde känna till vad det betyder så jag säger inget om det. I alla fall motsäger dom denna ogenomtänkta tankegång för nordiska förhållanden. Hur det står till med resten av världen vet jag inte, men hittills har inget där heller kunnat påvisas. Så den som säger att världen förändras och att det är nåt som inte stämmer med vädret har både rätt och fel. Vädret förändras - hela tiden. Det är därför vi har klimatförändringar...



"Wisdom is not a product of schooling but of the lifelong attempt to acquire it."

Populära inlägg