lördag 1 december 2012

Vad är Sverige?

I ett tidigare inlägg frågade jag vad en svensk var, utifrån den diskussion som startades om svenskheten. Nu har jag blivit intresserad av frågan vad Sverige är för något. Här handlar det likt den förra frågan om flera möjliga svar, varav det mest strikta är att Sverige är en nationalstat som omfattar ca 450,000 kvadratkilometer.

I övrigt kan man säga att Sverige är en nationalstat grundad på tanken att Sverige är nåt helt annat än grannarna, på samma sätt som Danmark är nåt helt annat än grannarna. Sverige är samtidigt ett land som består av nio miljoner medborgare plus ett okänt antal människor som lever bland oss, antingen med uppehållstillstånd eller utan. Slår man ut dessa nio miljoner plus några okända på dessa 450,000 km2 får vi ca 20 personer per km2 vilket ger oss ett ganska glest befolkat land. Men väldigt mycket av detta är sjöar, floder, berg, skogar och myrar. All övrig mark är den vi bebor.

Men även den beboeliga marken är ganska stor ändå så det borde inte vara svårt att få människor att bo här. Problemet är väl utkomsten från marken samt risken att vi överfiskar i haven och sjöarna och skjuter för mycket av viltet i skogarna. Men än så länge är det ingen risk att vi blir för många, ens med våra begränsade resurser.

Geografiskt sett är Sverige ett ganska avlångt land som sträcker sej från södra Norden nästan ända upp till norra Norden, en bra bit uppåt Nordkalotten. Här finns gott om plats för många människor, frågan är egentligen vad som krävs för att locka dumsk..., jag menar andra människor hit till kylan och mörkret på vintern. Vi som bor här är ju redan så dumma att vi stannar kvar trots att all logik borde säga oss att vi borde söka oss söderut på vintern, eller gå i ide. Tyvärr går inte det pga all nationalism, all sinnesfördärvande byråkrati och andra dumheter så vi är fast här i Norden tills istiden kommer åter. Så välkomna till helvetet på jorden, gott folk från andra länder!



-----------------------------
För övrigt använder sej vetenskapen inte av Richterskalan för att visa hur starka jordbävningar är. Den skala man använder sej av kallas momentmagnitudskalan. Det är bara journalister och politiker som använder sej av den gamla skalan.

Populära inlägg