lördag 13 november 2010

Lite historia så här på lördagen

Många av oss bloggare vet väldigt mycket om historia, i alla fall de bloggar jag läser regelbundet. Om det har med ett stort intresse i ämnet eller utbildningen att göra vet jag inte men så är det i alla fall. Anekdoter ur historiens djup tas ofta upp som exempel på jämförelser med händelser idag eller som en bakgrund till nån aktuell händelse. Det är alltid kul att lära sej nåt nytt eller få ett nytt perspektiv på nån händelse man känner till sen tidigare men haft en annan syn på. Jag tänkte delge er lite av mina kunskaper, som kanske går in i arkeologi så det blir lite bredare än vanligt.

Min favoritperiod i historien är övergången mellan bronsålder och järnålder och platsen är Mindre Asien. Det är ca 1300-1100 f v t, alltså ca 3300 år sen. Det rör sej alltså om den tid då Hettiternas rike var på väg att gå under, antingen pga inbördeskrig eller de så kallade Sjöfolken. Kanske en kombination av båda sakerna. Det är också den period då det verkliga Troja gick under, en långdragen process som höll på i nästan tvåhundra år, har man räknat ut. Det är förutom krig och undergång en period som karaktäriseras av förändringar i vädret. Efter en lång period av relativ värme och stabilitet har det nu blivit aningen kallare och flera skördar slår fel. På fälten svälter boskapen ihjäl då torka och frost fått gräset att vissna. Enda land som klarar sej styrelsemässigt är Egypten men det blir svårt sargat och förmodligen var förtroendet för farao Ramses III nere i botten innan han lyckades slå tillbaka anfallet från Sjöfolken.

Sjöfolkens ursprung har debatterats genom åren. En del kallar dom resultatet av uppror bland legosoldater verksamma i olika länder kring medelhavet under dessa oår. Andra är inne på tanken att olika folkslag som upplevt samma problem slagit sej samman genom diverse erövringar och drivna av hämnd, önskan att få tag på bättre mark eller att få det bättre helt enkelt gick de till attack mot vad som helst som stod i deras väg. Ett led i detta var just de forna grekernas anfall under flera sekler gentemot Troja. Här har vi identifierat en del av anfallarna i och med legenden som lever vidare genom Homeros verk Iliaden. Frågan är om detta är en del av Sjöfolkens härjningar eller om detta är en erövring skild från resten av hemskheterna i Medelhavet vid denna tid. De återkommande härjningarna under två seklers tid talar för båda delarna faktiskt. Det kan ha börjat som en plundring av de skepp som lade till vid hamnen utanför Troja, piratverksamhet alltså.
Mindre Asien, dagens Turkiet. Hettiternas rike motsvarade ungefär samma område.

De sista åren eskalerade det till regelrätta attacker mot själva staden. Dessemellan hann Troja förstöras nästan totalt av en jordbävning ca 1196 f v t. Tio år senare föll staden för erövrarna, vars järnpilspetsar verkar ha grekiskt eller annat Balkanursprung. Ca 40 år efter det föll även Hettiternas rike och det första grekiska riket, det Mykenska. Det skulle dröja 200 år innan Mindre Asien reste sej igen, nu under lydier och karier, och ytterligare 300 år innan grekerna gjorde detsamma.

Det finns gott om dokument från tiden och strax därefter som beskriver tumultet som dessa Sjöfolk och andra stridande parter orsakade liksom gott om arkeologiskt material som ger en bild av hur det såg ut. I dagens Syrien, där en gång den blomstrande staden Ugarit fanns, syns dessa spår speciellt tydligt. Själva staden Ugarit förstördes totalt av dessa anfallare. Ett brev i lera med kilskrift återfanns för några år sen där stadens kung börjat skriva i desperation över att hans stad anfallits. Brevet är inte färdigställt utan undangömt och visar på så vis hur man sen flytt hals över huvud när staden föll för Sjöfolken. Det är vid ungefär samma tid som Mykene och Hettiternas Rike föll, endast några år tidigare.

Som sagt, Sjöfolkens identitet, eller snarare identiteter, är inte klarlagda. Ramses III nämner ett stort antal folkslag som anföll hans land och som hans armé med nöd och näppe lyckades besegra. En del av dom flyttade österut efter att ha drivits tillbaka från Egypten och det finns dom som anser att det folket är detsamma som idag kallas filistéer. De DNA-undersökningar som gjorts på de människor som bott vid kusten av vad som idag är Gaza visar på ett nordvästligt Medelhavsursprung. Det säger förstås ingenting annat än att de just kommit från antingen Sardinien, Balearerna eller Iberiska halvön. Om de är de som kallas filistéer senare och som palestinierna hävdar att de härstammar ifrån får vi kanske aldrig veta. Dessa folk som bosatte sej här hade inget skriftspråk när de kom och först långt senare, när de anammat andra folks språk tog de till sej skrivandet, då var det feniciernas skrift man använde.

Det var en liten aptitretare. Sök på Sjöfolken, Ramses III, Mykene, Troja, Hetttiter på Google eller annan plats så finner ni mycket mer än det jag skrivit om här.

Populära inlägg