onsdag 1 februari 2012

Vårt solsystem rör på sej


Se där ett påstående som är lika självklart som att gräset gror eller att hästen gnäggar åt en när man passerar hagen. Bloggen Rymdsonder rapporterar nämligen att det område vårt solsystem befinner sej i just nu inte verkar ha mycket gemensamt med oss. Syremängden och andra ämnen stämmer nämligen inte så väl överens. Det finns mindre syre utanför vårt solsystems gränser jämfört med innanför.

Det väcker en del frågor som möjligen kan få väldigt intressanta svar. Varifrån kommer vårt system då från början? Var i Vintergatan befann sej vårt system när livet uppkom? Har andra system i samma område också spritts ut (förutsatt att panspermi är en korrekt teori)? Man kan till sist fråga sej vilken konsekvens det kan få för vår förståelse för hur yttre rymden påverkar vår planets väderhistoria och liknande.





"Space flights are merely an escape, a fleeing away from oneself, because it is easier to go to Mars or to the moon than it is to penetrate one's own being"

Penna OCH läsplatta, tack!


Jag håller med ansvarig minister Björklund i att eleverna ska lära sej skriva med penna först och främst. Läsplattor får de hålla på med vid sidan om. Att lära sej skriva med penna mot papper är viktigt för att man ska kunna få en känsla för varje bokstav. Ett tangentbord ger inte samma känsla, även om det är lättare att korrigera misstag vid skrivande på dator. Men att skriva en bokstav på ett papper innebär att man vet vad denna bokstav är för något och man känner den inom sej. Prova själv med att ta en penna, ett papper och sen skriva en bokstav, vilken som helst. Det är nåt helt annat att skriva för hand. Det är svårare men man får en helt annan förståelse för bokstäver och ord. Nu kan jag bara tala för egen del. Jag har en excellent skriv- och läsförståelse så jag vet inte hur det är när bokstäverna flyter ihop eller börjar dansa, som en med dyslexi beskrev det.

Men samtidigt kan jag inte komma ifrån tanken att läsplattor är framtidens inlärningsmedium. Så länge pennan är första mediet man får lära sej skriva med i skolan är det okej med utvecklingen som den är.






"Att undervisa är att lära två gånger."

Populära inlägg