onsdag 21 september 2011

Kebnekaise krymper och växer

Kebnekaise är Sveriges högsta bergsmassiv, dess båda toppar når 2097 m (Nordtoppen) respektive ca 2070 m (Sydtoppen). På den sistnämnda toppen ligger det dessutom en toppglaciär som är ca 50 meter tjock beroende på rådande klimat. Detta gör Sydtoppen till Sveriges högsta punkt. Det senaste 100 åren har denna glaciär varierat ordentligt i storlek. Detta gör det svårt för kartritare att skriva in vilken höjd Kebnekaise har. Länge stod det 2117 m i kartböckerna men allteftersom glaciären tappade höjd har man fått justera denna siffra. 2111 m var siffran som stod i kartböckerna under min skoltid på 1980-talet. 2112 m var höjden för ca 10 år sen (för alla Rush-fans innebär detta ett närmast magiskt nummer, eller hur?) men i år har den krympt till 2100 m.

Aftonbladet rapporterar detta i en liten notis men tyvärr missar man själva Kebnekaisemassivet när man ska visa foto på området. Det är rätt område men själva Kebnekaise ligger till höger om det man visar bild på. Berget med snön och den minimala glaciären i en liten sänka nära toppen kallas Tolpagorni och är för mej porten till själva Kebnekaise.

Varför smälter då toppglaciären på Kebnekaise? Enkelt, som alla glaciärer är denna beroende av fukt. Det har regnat och snöat en hel del i området under många år men på senare år har det varit ganska kallt vilket då gör att isen inte får lika mycket fukt som den behöver. Så egentligen smälter den inte per se utan den breder snarare ut sej på bredden och längden snarare än höjden för den blir uppenbarligen för tung för att kunna upprätthålla en viss höjd. Nordtoppen hade en toppglaciär som blev för stor och den rasade ner i början av 1900-talet. Innan dess nådde den över 2130 m.

Snart är nog även Sydtoppens saga all. Vi får hoppas att ingen är uppe på dess topp när glaciären ger vika för det är enorma ismassor som ligger där. Men om det blir lite varmare igen, med koncentration av fukt till våra fjäll kommer nog glaciären att växa igen. Men den kanske rasar i alla fall. Den nuvarande toppglaciären verkar vara ca 2000-3000 år gammal, som de flesta andra glaciärerna i den skandinaviska fjällkedjan.

"Tillskriv aldrig något ont uppsåt när det är tillräckligt att förklara det med dumhet"

Populära inlägg