tisdag 21 februari 2012

Vetenskapshörnan: vetenskap och humor

Välkommen till vetenskapshörnan, en serie inlägg där jag diskuterar vetenskap sett från min horisont.
Tecknat av Sidney Harris

Förra veckan handlade det om etymologi och fyra ord (varav ett namn) jag anser är felaktigt utredda. Idag handlar det om vetenskap och humor. Ta detta som är rykande färskt, Dilbert hittar den så kallade gudspartikeln, Higgs Boson, som säger åt honom att göra nåt ur bibeln.

Att skämta om vetenskap är inte alltid så lätt som man skulle kunna tro. Det krävs att man är insatt i olika ämnen och vissa skämt är helt klart riktade enbart mot de som arbetar inom ett visst fält.

Den här t ex:


Hur många vet vad som menas med att Schrödingers katt är död?

Eller den här:

Försiktighetsprincipen är nåt som används till överdrift inom vissa vetenskapskretsar. Visst är skepticism den visaste av inställningar men det finns en gräns för hur långt man kan dra detta. Skillnaden mellan skepticism och dumhet är hårfin ibland, framför allt inom klimatforskningen och synen på genmodifierade grödor.

Ibland är det kul att göra narr av den vanligaste principen inom och utom vetenskap, nämligen vad som ser ut som en sak är också så:

Eller vad sägs om detta?

Är man vetenskapligt lagd och ser religion som ett hinder för den vetenskapliga sanningen är skämt om religion ett måste:

Religion är för övrigt ett tacksamt "offer":


Men ibland handlar humor ofta om sorgliga saker där vetenskapen tyvärr har haft ett finger med i spelet:
Vetenskapen används ofta för att få fram nya vapen och sätten att döda varandra på har blivit mångdubbelt fler de senaste 200 åren. Vetenskapen i Maktens tjänst är inget skämt, snarare är det hemskt hur ofta det skett genom historien.

Jag lämnar er med att fundera över ett numera klassiskt citat:




"Alkemi: långt ifrån all kemi"

Populära inlägg