tisdag 20 mars 2012

Vetenskapshörnan: Var ligger Magnus Ladulås begravd?

Välkommen till vetenskapshörnan, en serie inlägg där jag diskuterar vetenskap sett från min horisont. Idag ska vi leka finna Magnus Ladulås kvarlevor. En skojig lek för hela vetenskapsfamiljen där målet är att bevisa att kung Magnus ligger begravd i Riddarholmskyrkan. Han fanns nämligen inte i den tumba Johan III lät göra åt honom på 1500-talet så nu letar de i Karl Knutsson Bondes grav. Anledningen är den vanliga: de är innerst inne osäkra på identiteten för den man de grävde fram i Varnhems kyrka för några år sen, trots att innehållet i graven stämde med såväl den samtida beskrivningen av hur Birger Jarl begravdes som åldersmässigt. Av det enkla skälet att de lever kvar på ett eller annat vis i den förutfattade mening som Uppsalamaffian skapat; att allt var koncentrerat på ett eller annat vis till Mälardalen, och då framför allt dess norra del med Uppsala som centrum.

Nu låter jag kanske lite polemisk men jag får känslan av att man klänger sej fast vid en döende häst med en övermäktig armé i hasorna när man försöker flytta allt till Stockholmsområdet. Det är förstås lovvärt att man vill veta hur Bjälboätten såg ut så jag ska väl inte klaga för mycket.

I vilket fall som helst har man nu tagit hand om benrester efter sju individer i kung Karls grav. De ska nu åldersbestämmas och DNA-prover ska tas. För att det ska vara Magnus Ladulås måste vi ner på slutet av 1200-talets slut. Åldersintervallen på C14-resultatet måste således ligga med tyngdpunkten kring 1290, vilket var året Magnus dog. De måste också stämma överens rent osteologiskt med den något sånär samtida beskrivningen av honom som mörk och svarthårig jämfört med resten av familjen. I det här läget kan det vara av intresse att veta att Magnus Ladulås dog på Visingsö i Vättern, precis som många svenska kungar gjort före honom. Om nu inte Magnus finns i Riddarholmskyrkan i Stockholm (märk väl att vi bara har en skriftlig källas ord på att han ska begravts i den kyrkan) så kan det vara mödan värt att kolla Varnhem eller varför inte hans ätts hemby, Bjälbo.





"Vetenskap är organiserad kunskap. Visdom är organiserat liv."



Populära inlägg