onsdag 17 november 2010

Senaten i Canada röstar ner klimatförslag

Det finns hopp för världen trots allt. Canadas senat beslutade idag 17 november att inte rösta igenom ett förslag som skulle tvinga företag i Canada att sänka sina koldioxidutsläpp drastiskt. Skönt att se att allt inte bara är dumheter så fort orden klimat och politik kombineras.

Climategate - ett år senare


Idag är det ett år sen Climategate sprang lös. Resultatet har blivit att en del forskare håller inne med sin forskning samt att andra uppträder som martyrer (Phil Jones, Michael Mann etc) och de forskare som kommer med andra åsikter kring vad som påverkar klimatet känner mer vind i seglen. Politikerna är ännu mer radikala numera och pratar på som om inget hänt. Men det märks att de är störda för de är slutna ännu mer än om breven aldrig släppts till världen. De politiker som vågar gå emot strömmen är mer högljudda nu än tidigare. Det är ett politiskt klimat som varierar stort.

En grupp människor som blivit radikaliserade å det grövsta under den här tiden är aktivister inom diverse organisationer. Världsnaturfonden, Greenpeace och liknande har under det år som varit kommit med alltmer världsfrånvända budskap såsom reklamfilmer och dito bilder med fallande isbjörnar, flygplan som bombarderar New York samtidigt som en tsunami tar stora delar av staden samt körsbäret längst upp på tårtan (för att låna ett idiom från engelskan); spränga barn i luften om de inte vill "leva grönt". Frågan är inte om dessa lever i samma verklighet som vi gör utan vilken realitet de skapat för sej själva och vill tvinga alla oss andra att leva i.

Av röster på både Maggies blogg och Anthony Watts dito att döma finns det säkert än mer graverande material där ute. När kommer det att nå ut till befolkningen?

Storbritanniens premiärminister sänker tonläget kring klimatmötet i Cancún


Det är ett nytt stort klimatmöte på gång, denna gång i Cancún, Mexico. Det är en turiststad vid Yucatanhalvöns östra sida där temperaturen är relativt jämn året runt. Vi får väl se vad som händer om Al Gore tänker komma dit. Han har ju en väldokumenterad förmåga att få kallare väder att följa efter honom dit han åker. I alla fall pratar de olika ledarna ihop sej nu inför mötet och man förbereder sej inför det genom olika mindre möten. 194 länder förväntas delta i Cancún. Någon större förhoppning att detta möte ska lyckas bättre än Köpenhamn förra året har man tydligen inte.

Via en satellitlänk talade David Cameron, Storbritanniens premiärminister, på ett möte arrangerat av delstaten Californiens avgående guvernör Arnold Schwarzenegger. Cameron tonade ner chanserna (risken!) att världens stater kommer att kunna nå en överenskommelse vid mötet i Cancún, Mexico. Både Camerons och Schwarzeneggers respektive tal andades dock förtroende för hela den gröna rörelsen. Man talade om succén med grönt leverne. Det där sista återstår att se om det blir en framgång för hittills har det bara blivit det för dom som tjänar pengar på det. Vi andra förlorar pengar och vinner inget speciellt på att "leva grönt".

För en gångs skull var jag före de flesta andra bloggar i Sverige med en nyhet på klimatområdet. De stora drakarna lär inte ta upp detta tal eftersom klimatfrågan är död i Sverige, trots SVTs försök att hålla det vid liv genom sin propagandafilm.

Inte bara problem med klimatet för FN

Haiti har som bekant drabbats av en koleraepidemi nu i höst. Det finns tecken på att den smittan har spridits genom FN-medarbetare från Nepal. Undersökningar visar att kolerastammen kommer från Nepal så FN, som hela tiden förnekat detta, kan inte skylla ifrån sej. Det verkar som om mycket tunga bördor hamnar på FNs axlar nu för tiden. Inte bara sjabblet med IPCC och mutor inom andra FN-organ, nu även detta.

FN har i mitt tycke blivit en för stor maktkoncentration, en egen stat som sväljer resurser och pengar utan att egentligen göra någon större nytta. Jag vill inte ha bort FN, tvärtom, det jag vill är att det görs om. Ta bort säkerhetsrådet, ge generalsekreteraren mindre makt, koncentrera arbetet mer kring att hålla stridande parter isär än idag och arbeta fram ett fungerande program för att motarbeta problem som uppstår för vanligt folk vid katastrofer (krig, jordbävningar, torka etc) och mindre händelser. Ge FN mandat att gå överallt där strider pågår och hålla dom från varandra är den viktigaste punkten. Om nu FN vill vara världens egna samvete så får den väl bli dess polis också. Det finns förstås en rejäl risk med detta, att varje medlem kan begära att grannlandet ska bli invaderat för att man hävdar att man blir hotad av grannen. Det måste alltså finnas starka skäl för en invasion.

Men framför allt, inga förutbestämda åsikter om klimatet!

Populära inlägg