måndag 4 mars 2013

Upprörande om apoteken

Ett typiskt apotek. Bild från Aftonbladet.

Jag vidarebefordrar ett meddelande min mamma skrev på e-post till mej för bara några minuter sen:

"Jag är arg ledsen, besviken och upprörd över Kronans Droghandels agerande i Lima. Apoteket är 100 år gammalt och när det privatiserades fick KD pengar från staten för att hålla det igång. Nu ska KD lägga ner det för det är inte LÖNSAMT! Det hör till Coop som är f d Kooperativa Förbundet. Detta startades för att medlemmar skulle ha ett bra alternativ till de dyra penningslukande butikerna. Lönsamhet fanns inte med på programmet utan det skulle bara gå runt. Man hade ingen VD eller något sådan tjafs, utan föreståndare på alla ställen. Folk i Lima har flera mil till nästa apotek och alla har inte bil, bussen går enbart ett par gånger om dagen. Det finns gamla och sjuka människor där också. Lena Olsson har ställt en fråga till Hägglund om detta.
Så här får det inte vara!"

Naturligtvis får det inte vara så här. Det gick lite väl fort där när man privatiserade. Man tänkte helt enkelt inte över vilka konsekvenser det skulle få för glesbygden när allt såldes ut på det här viset. Det ska inte vara privatisering för privatiseringens skull utan för att vara ett privat alternativ till det offentliga. Som det är nu får folk i glesbygden det allt svårare att nå ett apotek när de känner sej krassliga eller ska hämta ut sin medicin. Många gånger finns inte ens affären kvar heller så var ska de hämta ut sina medikamenter nånstans då?

Man tänker helt enkelt inte längre än pappret man skrivit ner sina propositioner på räcker.



"Ett äktenskap utan tystnad är som en bil utan bromsar."

Att mäta en årstid efter dess temperatur är inte vetenskapligt grundat

SMHI brukar ju som bekant mäta våra säsonger, det vi kallar årstider, efter den rådande temperaturen under en viss tidsperiod. Till exempel är våren kommen när dygnsmedeltemperaturen når över nollan mer än fem dygn i sträck. Motsvarande gäller hösten, att temperaturen över fem dygn är under fem grader. Om sen temperaturen ändras så det blir varmare eller kallare efter denna period har ingen betydelse enligt dessa meteorologer. Den nya årstiden är vad som gäller enligt deras regler.

Det meteorologiska sättet att beräkna årstider är tyvärr inte grundat i äkta vetenskap. Det är ett enkelt och mycket trubbigt instrument framtaget för att de själva ska bringa ordning i det kaotiska system vi kallar väder. Det är en del av vädermönstret som på sikt blir till klimat. De trivialiserar alltså vårt återkommande väder för att slippa ta med alla variabler i beräkningen. Det gjorde våra förfäder också när de uppkallade årstiderna efter det de såg omkring sej och benämnde det efter rådande omständigheter. Men detta sätt har en fördel. Kommer snön tillbaka i mars räknas ändå perioden in i vintern enligt detta sätt att se på årstiderna och skulle den smälta bort på hösten är det fortfarande höst. Vintern är inte här för att stanna bara för att lite lappmögel råkat ramla ner från himlen och temperaturen under fem dygn varit under nollan efter det.
Vinter, vår eller vad? Bild från Bolsängen.

Våra förfäder i Norden såg det lite annorlunda än SMHI. Vinter är ett ord som betyder vit och syftade helt och hållet på att marken var täckt av snö eller frost. Vår betyder grönska och syftade på det som kom ur marken när snön hade lämnat den. Sommar betyder kort och gott halv och syftar på den ljusa halvan av året. Höst betyder huggen och har med skörden att göra. Som ni kanske märker är det en hel del tid på året som då saknar namn. VI brukar kalla det vårvinter på den tidiga delen av året och tidig höst eller senhöst på den senare delen av året.

Det är uppenbart att någondera definitionen är vare sej nöjaktig eller vetenskaplig. SMHIs ger sken av att vara vetenskaplig då man strikt går efter mätning av temperaturen men det faller på att det är alldeles för endimensionellt. Att gå efter utseendet på naturen från säsong till säsong är lite ensidigt det med. Det vore en god vetenskaplig gärning om man slog ihop dessa sätt att observera och diagnostisera årstidsväxlingarna på till ett nytt sätt att presentera meteorologi på. Det är ju sen länge fastslaget att temperaturen i marken inte nödvändigtvis hänger ihop med den i luften eftersom luft har mindre densitet än jord och således är mer påverkbar gällande temperaturväxlingar.

Det här sista märks inte minst nu när luften når upp till fem-sex grader medan snön i stort ligger kvar. Mosig javisst, men den ligger kvar på många platser. Nätterna är fortfarande svinkalla. Så våren är fortfarande långt borta även efter det att SMHI deklarerat att den har kommit. Tyvärr är det SMHIs ovetenskapliga sätt att beräkna årstiderna som gäller officiellt. Vi får väl byta namn på årstiderna om de envisas med sina definitioner.



"Klimatet är vad vi förväntar oss, vädret är vad vi får."

Populära inlägg