onsdag 3 december 2014

Tema Rymden: Mysteriet med Eta Carinae


Eta Carinae är en hidöst stor stjärna som syns på det södra halvklotet och som omges av ett enormt gasmoln som stjärnan har kastat ut under en period av några år. Det sågs första gången 1843 och har expanderat ända sen dess. Molnet är så tätt att man inte är säker på om Eta Carinae är en enkel- eller dubbelstjärna. De flesta lutar åt att det är en dubbelstjärna, och det mesta i systemets beteende tyder på detta, även om klargörande saknas än så länge.

Det spekuleras i att när den en dag exploderar kommer den likt Betelgeuse i Orion att synas ungefär lika bra som fullmånen på natthimlen. Nu kommer vi till mysteriet jag nämnde i rubriken. Man vet nämligen inte vad som orsakat explosionen som bildat nebulosan kring stjärnorna. För normalt när en stjärna blir en supernova eller hypernova kastas allt ut med en gång. Här kommer explosionerna stötvis, som om stjärnan vore förkyld.

När den exploderar på riktigt är det troligen ingen större fara för oss här på jorden. Den ligger ca 7500 ljusår bort och alla explosioner hittills varit riktade bort från oss då stjärnan lutar åt ett annat håll just nu. Möjligen kan satelliter och rymdfarkoster utanför vår atmosfär drabbas av strålningen som sprids, men vi här på jorden är tämligen säkra då vår atmosfär stoppar den mesta gammastrålningen. Det vi kan få se är hur mycket ljusare det blir om nätterna under tiden stjärnan är en hypernova.

Vi kan alltid hoppas att den exploderar under vår livstid så att vi får se ett ordentligt skådespel på himlen. Men eftersom den är bäst sedd på södra halvklotet får man väl resa dit och det kommer säkert vara mulet när detta händer.




"I miss her now and I say it's only true
I feel like I'm on the wrong side of the moon
"

Populära inlägg