onsdag 26 november 2014

En liten tanke efter gårdagens Cosmos

Cosmos med Neil DeGrasse Tyson är en eminent serie och Tyson är utmärkt som förmedlare av kunskap. Dock är det senaste avsnittet i serien lite för propagandistiskt i min smak och alldeles för ensidigt vad gäller synen på vilken roll människan spelar i klimatets utveckling. Visst är det alldeles sant att vi människor påverkar klimatet, på vissa håll går det att se här och nu, men det är absolut inte bevisat att vi människor är ensamma om att ha fått väder och klimat på det globala planet att förändras de senaste seklerna.

De exempel Tyson tog upp, en kustlinje i Alaska och norra halvklotets isar, kan faktiskt förklaras som naturliga förändringar. Att haven tar upp värmen från luften är simpel fysik då koldioxiden som lagrat en del av värmen ju är tyngre än luften i övrigt och till slut faller ner där den hör hemma, och havet har väldigt svårt att ge ifrån sej värme när den väl fått den.

Det är förstås haven som smälter isen vid Nordpolen, men den gör det regelbundet och eftersom vi inte har några reella data över hur isen vid Nordpolen utvecklas från sommar till vinter som sträcker sej längre tillbaka i tiden än 1979 är det ganska arrogant av oss att påstå att vi med våra utsläpp av koldioxid skulle ligga bakom isarnas minskning, en minskning som bara kunnat påvisas i drygt femton av de 35 år som gått sen vi började övervaka polerna med satellit.

Dessutom är det havsströmmarnas rörelser som smälter den mesta av isen, inte vattnet i sej. Rörligt vatten smälter alltid mer is än stillastående vatten. Det är också det simpel fysik. Skulle klimatförändringarna ha ökat farten på havsströmmarna? Nej, det är inte förändringar i klimatet på grund av människans utsläpp av koldioxid vi ser i isarna och kustlinjerna. Dessa förändringar är naturliga och resultaten av utsläppen bör enligt alla beräkningar inte visa sej nu utan om flera sekler.

Det är nämligen konstaterat att värmen går upp först, sen följer koldioxidnivåerna efter, flera sekler efter temperaturhöjningen. På nån vänster låter detta väldigt logiskt, framför allt som att det tar tid för koldioxidmolekylerna att ta till sej värmen och lagra den. Ju mer värme som frigörs i atmosfären desto mer koldioxid följer med upp. Detta eftersom koldioxid är en restprodukt av förbränning. Våra kroppar är alltså förbränningsmotorer eftersom ju vi gör oss av med mer koldioxid än vi tar in.

Så vi får helt vänta och se om det Tyson och andra med honom påstår är sant eller ej. Tills vidare får vi säga att frågan om människans påverkan på klimatet är öppen och ännu ej bevisad."The greeks don't want no freaks"

Populära inlägg