tisdag 1 april 2014

En krönika i tiden

Gårdagens dumheter jag skrev om bleknar i jämförelse med den krönika i Aftonbluddret jag genomlidit idag. Eva Franchell är säkert en trevlig människa, och det är inte hennes karaktär eller person jag angriper, utan hennes skrivande. Det å andra sidan är nåt som borde diskuteras ordentligt. För i hennes värld är miljö och klimat samma sak, vilket det inte är i realiteten. Miljö är det område vi lever i och ska ta hand om, medan klimat är ett genomsnitt för hur vädret uppför sej i ett visst område över en viss tid, vanligtvis 30 år eller mer. Men detta blandar Franchell gladeligen ihop.


Inte nog med det, hon har fel i nästan varenda mening hon skriver i sin krönika. Det är inte finn fem fel längre, det är snarare finn ett enda rätt. Hon gör det enkelt för sej genom att stolpa upp vad hon anser är saker som händer nu. Låt oss granska dom:

Skördarna minskar
Glaciärer smälter
Koraller dör
Djurarter försvinner
Extrema väder ökar
Översvämningarna blir fler

Vilka skördar är det vi talar om? Varför skulle ett förändrat klimat minska skördarna och hur?
Glaciärerna smälter i vissa delar av världen, men avancerar i många andra. Det är i skrivande stund -30 (i Celsius!) mitt på Grönland och för några veckor sen var det samma temperatur vid Nordpolen. Ändå minskar havsisen i omfattning där uppe, beroende på havsströmmarna som packar ihop den mot kusterna i Nordamerika och Asien.
Vissa koraller dör, vilket främst beror på att atollerna de bebor sjunker eller drabbas av undervattensvulkaner.
Djurarter har alltid försvunnit, och kommer alltid att försvinna. Det är inget vi kan göra nåt åt. En del arter har vi aktivt deltagit i deras försvinnande, vilket är beklagligt, men de allra flesta har dött ut utan vår "hjälp".
Extrema väder? Vad är ett extremt väder? Ena dagen är det snöstorm, andra dagen gassar solen och allt är så torrt, så torrt. Det är extremt väder. En storm är en normal konsekvens av mötet mellan kalla och varma luftmassor. De har inte blivit fler eller starkare nånstans i världen de senaste decennierna. Den som säger annat ljuger eller använder statistiken oärligt.
Översvämningarna orsakas många gånger av vår oförmåga att förstå sambandet mellan träd på sluttningar och jordmassorna dessa träd binder. Hugg ner träden, regnen fortsätter att komma och man får ett katastrofalt resultat. Översvämningarna var förresten värre på 1920- och 30-talen då den mesta trädfällningen också ägde rum. Sen dess har de faktiskt blivit färre. Det är rapporteringarna om dom som har ökat i och med att vi fått bättre täckning via internet och bättre telefoner.

Tillåt mej få avsluta detta inlägg med ett aprilskämt från Klimatupplysningen. Varje dag kommer ett nytt aprilskämt inom klimatfrågan så det känns lite uttjatat, men håll med om att det verkar plausibelt på nån vänster, det Peter Stilbs skriver. Vi ses en annan gång.



"It's kind of fun to do the impossible."

Populära inlägg